Skip to main content

Egyszerű cukkinileves (Σούπα με κολοκυθάκια)

Kívánom a leveseket. A görögök hagyományosan nem sok fajta levest ismernek, igaz, az utóbbi években, a nyugati konyha és a gasztro-témák divatba lendülése miatt, rengeteg újfajta leves importálódott. De ez nem változtatja meg azt a tényt, hogy a hagyományos görög konyhában 3-4 fajta leves létezik. Legtöbben nem is nagyon szeretik, mint a férjem, csak ha nagyon hideg van, akkor kívánja a levest, akkor is, valamelyiket az anyósom által készített hagyományosból. Tegnap felmérgelődtem és készítettem egy paradicsomos cukkinilevest:) Elleszek vele három estén át:)


A cukkininek nincs itt az ideje és én nem szoktam idényen kívüli dolgokat készíteni, de már nagyon untam mindent, mikor a zöldségesnél belebotlottam nagyobb cukkinikbe. Mást terveztem belőlük, de mivel az a más nem nagyon akar összejönni, írom is a leves hozzávalóit:

* nyáron 6 nagy, leves, érett paradicsom, most télen paradicsomkonzerv, paradicsomlé, kinek mije van
* 1 póréhagyma apróra vágva (nekem nem volt és egy vöröshagymát tettem bele, csak félbevágva)
* 1 zellerág vagy két diónyi zellergumó
* 2 közepes cukkini vagy egy nagyobb cukkini, a reszelő nagy lyukán ledarálva
* 2 teáscsésze rizstészta vagy egyéb apró, levesbe való tészta
* 2 l víz


Elkészítés:

A lehető legegyszerűbb.) kevés olívaolajon megforgatom a cukkinit, hagymát, zellert. Felöntöm a vízzel és paradicsomlével, sózom, borsozom, belezúdítom a rizstésztát és addig főzöm lassú tűzön, amíg a tészta puha.
Jó étvágyat:)



Comments

Vicuska said…
Nem kell mérgelődni, a mama főztjét mindenki szereti és szívesen eszi, nem is kell felvenni vele a versenyt, hadd legyenek olyan ételek, amit csak ő készít :)
Ellenben ez a "dühös" cukkinileves nekem tetszik, nagyon könnyed! Én is kívánom a leveseket. Általában úgy is főzök, hogy legalább két fogás legyen.

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..