Skip to main content

Oreganos fetakrém (dip) (Κρύα σάλτσα φέτας)

Az alábbi egy nagyon könnyen, pár perc alatt összeállítható mártogatós, azoknak ajánlom, akik szeretik az oregano ízét. Aki nem, az esetleg más ízekkel próbálkozhat, például nagyon finom, ha gyömbéresen készítjük, de sok változatát el tudom képzelni. Én ma magamnak készítettem a receptben szereplő fele adagból, egy tányér sült krumpli mellé.




Hozzávalók:
  • 250 gr puha fetasajt
  • 3 lk citromlé
  • 1/2 kiskanál reszelt citromhéj (kezeletlen citromból!)
  • 1 lk méz
  • 1/2 csésze tej
  • 1/2 lk friss oregano vagy 1 lk szárított, morzsolt oregano
 Elkészítés:
A mixerbe dobom a morzsolt fetát, hozzáadom a citromlevet, citromreszeléket, a mézet, az oreganoleveleket és annyi tejet, hogy krémes állagú legyen. Aki folyósabbra szeretné, még pár csepp tejet tehet hozzá. Nagyon talál sült húsokhoz, vagy akár csak sült krumplihoz feltétnek.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..