Skip to main content

Almás csirke (Κοτόπουλο με μήλο)

Ez sem kimondottan jellegzetesen görög étel, de a hűtőmben van egy halom alma, amit már régen fel akartam használni valamilyen ételbe. Ez egy olyan "gyorsan csapjuk össze" típusú kaja, mivelhogy nem kell hozzá sokminden, de a lehetőségek tágak, sokféleképpen el tudom képzelni a  fűszerezését. Azoknak fog ízleni, akik szeretik az édes-savanyú ízeket, mint én:)
Hozzávalók:
  • 2 csirkecomb
  • 2-3 krumpli
  • 2-3 alma
  • 1 nagy citrom leve
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • só, bors

Elkészítés:
Az agyagedényembe leterítek egy réteg vastag szeletekre vagy kockákra vágott krumplit, erre egy vastag szeletekre vágott, tisztított almaréteg kerül, mindezekre a combok. Én a húsról le szoktam húzni a bőrt, de aki rajta hagyja, gondolom még ízletesebb lesz az étel. A combokba előzetesen fokhagymaszeleteket szúrok, sózom, borsozom őket. A krumplikat is először átforgatom a citromlében és olívaolajban, majd sózom, borsozom. A combok tetejére még teszek 2 vastag szelet citromot, öntök még kb fél borospohárnyi vizet a krumplik alá, majd befedem a tálat és mehet a sütőbe. Mikor eszembe jut, ránézek:) Egy óra alatt biztosan megvan, akkor finom, ha szép lassú tűzön süldögél.

Comments

duende said…
Bármikor jöhetne! :)

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..