Az én családom nem rajong a póréhagymáért, sőt, kimondottan nem szeretik. Én viszont nagyon, így ritkán, de asztalra kerül egy egy pórés kaja is.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 csésze puha liszt
- 1/2 csésze lecsöpögtetett joghurt
- 4 lk. olívaolaj
- csipet só
- 1 púpozott kiskanál sütőpor
- 1 tojás
A fentieket összedolgozom, ha szükséges langyos vízzel pótolom, addig, míg egy puha, rugalmas labdát kapok, melyet félreteszek pihenni amíg a tölteléket elkészítem.
A töltelékhez valók:
- 4 póréhagymának a fehér és a zöldből a zsenge, fehér rész fölötti, karikára vágva
- 3 lk. olívaolaj
- 3 tojás
- 400 ml langyos tej
- 1 csésze krémtúró (az itt kapható fajtákból az erre megfelelő a "katiki Domokou", ez egy pikáns, csípősebb krém - nem folyós- állagú túró)
- 1/2 csésze sárga sajt reszelve (én itt grójai típusút használok erre)
- só, bors
- 1 csésze apróra vágott, friss ánizs
A póréhagymát az olajon kissé megfuttatom.
Mikor a hagymakarikák kissé megpuhultak, lehúzom a tűzről. A tojásokat enyhén felverem, majd mindent összekavarok. A tésztát kerekre nyújtom, annyira, hogy egy kb. 32 cm-s tortaformába tegyem úgy, hogy szélei is legyenek. Behelyezem a formába, megszurkálom az alját villával és egyenletesen elsimítom benne a tölteléket.
Körülbelül 45 percet sütöm 180-200 fokon, amíg szépen megpirul, de vigyázok arra, az alja is rendesen megsüljön. Ezért félidőig a legalsó rácson sütöm.
Comments