Skip to main content

Hogyan készítik a görögök a tengeri keszeget?

A tengeri keszegek egyik legjobb fajtája a "tsipura" melynek jelentése angolul: gilt-head, latinul: Sparus aurata, franciául: Dorade royale.

Ez egy relatíve nagy tűrőképességű, jól tenyészthető és főleg: nagyon ízletes halfajta, kevés, nagy és puha csontokkal. A mezei görög halpiacokon és halas üzletekben általában a tenyésztett fajta kapható, melynek kilója 6-10 euró között ingadozik, annak függvényében milyen nagy a hal. Minél nagyobb, minél frissebb, annál drágább. Ha az ember elmegy egy megszokott hétközbeni piacra, ahol halárusok is vannak, vagy az Athéni nagy halpiacra, akkor minden árus arról próbál meggyőzni, az ő portékája a legfrissebb, legjobb minőségű.


De honnan ismerheti meg egy halfajtákban járatlanabb magyar turista a friss halat, a friss keszeget?

A friss hal teste feszes, húsa kemény, szeme tiszta, nem homályos, a pikkelyek leszedése nem okozza a hús leválását is.

A tsipura-t a görögök nagyon szeretik és a legmegszokottabb, legegészségesebb elkészítési módja a szenen sütés (úgy, hogy a hús nem ér a szénhez!). Egy hal akár fél kilós is lehet.


Először persze meg kell a halat tisztítani. A legegyszerűbb módszer ha a halat konyhapapírral fogjuk és tartjuk, amíg a pikkelyeket súroljuk. Van egy remek szerkezetem, amit fillérekért vásároltam a piacon, mely egy dobozszerűségben végződik. A doboz alja a kétélű recés kés, a két él között rés van, melyen a pikkelyek a dobozba csúsznak, míg a doboz másik felén van egy eltávolítható fedél. Mindig ezzel tisztítom a halat, mert így a pikkelyek nem szóródnak mindenfele szét a konyhában.


Ezzel a "dobozos késsel" alaposan meg szoktam súrolni a hal testét.


Különösen oda kell figyelni a farok előtti részre, könnyen ottmaradhatnak pikkelyek. Az uszonyok melletti, valamint a has alján, az élen lévő részeket még átsúrolom egy kés élével is, itt sem tudja a dobozom jól elvégezni a munkát.


A hal hasát egy éles késsel felvágom a végbélnyílástól egészen a szájáig teljesen.


Egy késsel átvágom azt a részt, ami még a kopoltyúkat a fejhez rögzíti.


Ekkor már könnyen kiemelem a belsőségeket egyben: a kopoltyúkat, májat, beleket és még ami belül található. Ha ügyes vagyok, egy csepp vér nem jut a hasba, minden szépen kijön egy mozdulattal.


A belsőségek sikeres kiemelése után ilyen tiszta marad a hasüreg. Ekkor alaposan lemosom az egész halat folyó víz alatt, különös tekintettel a hasüregre. Az oldalsó nagy uszonyokat levágom a konyhaollómmal.


A fűszerezés is hagyományos görög módon történik. A hagyományos görög konyhában nem pácolják a húsokat, halakat, frissen készítik el, akkor fűszerezve. Így járok el én is: a halat sózom, borsozom kívül-belül, majd a hasába oreganot szórok és beteszek egy ágacska zöld mentát. Nem szoktam sokat, mert nem szabad elnyomnia a hal saját ízét. Az oreganot sem szabad kívül is használni, mert nem viselkedik jól szénen sütve, megkeseredik.
Ekkor jöhet a sütés!



Az egyszerű görög ember leleményes és mindenhol feltalálja magát. A nagy uniós korszak előtt az Athéniek is ilyen vízmelegítőkből eszkábált sütőket használtak. Én imádom, engem mindig a régi jó Görögországra emlékeztet. Le nem cserélném semmiféle új, modern vacakra!



A sült halat magában szolgálják fel, nem körettel, ezt jó tudni annak, aki a tavernában körettel várja. Az általunk köretnek nevezett ételt külön szolgálják fel, kis tányérokban, az asztal közepére helyezve, hogy abból mindannyian csipegethessenek és külön kell kérni! Hagyományos tavernákban ritkán szolgálnak fel rizst, de ha igen, azt simán, nem valami mással kombinált változatban. Általában külön kell kérni hozzá pl. sült krumplit. Egy hagyományos görög családban a sült halat vagy sült krumplival vagy csak salátával szolgálják fel. A görög úgy tartja, olyan napokon, mikor halat eszik, jó ha igyekszik egészségesen étkezni, így ha idősebbek a fogyasztók, biztosan csak salátával fogyasztják. Tavernákban sült krumpli és egyéb borkorcsolyás, salátás tálak jöhetnek melléje. De mindkét esetben nem keverik húsos ételekkel, attól meg, hogy például szalonnásan, tejfölösen készítsék el, egyenesen libabőrösek lesznek.
De ezek a leírtak a hagyományos mediterrán étrendet követőkre érvényesek. A mai modern, fő- és nagyvárosi konyhában, vendéglőkben, valami eszement nagy kavarodás figyelhető meg a mediterrán és a nyugat európai konyha elemei között.

Mi mindig salátával fogyasztjuk, a saláták hagyományos elkészítési módjáról külön beírásban szólok.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..