Skip to main content

Hasznos konyhai gépek

Manapság már rengeteg konyhai gép kapható a különböző szaküzletekben és rengeteg konyhai segédeszköz. Az igaz, hogy nagyon meg tudják könnyíteni az ember lánya munkáját, azonban a pénzkérdésen kívül van még egy dolog, ami beleszól a vásárlásba: hol is tartsuk őket? Ezért nagyon fontos, hogy ellent tudjunk állni a csili-vili kihívásoknak és csak olyasmit vásároljunk meg, amit valóban használni fogunk és ez különösen érvényes most, a nagy ünnepi vásárlások alkalmával. Másképpen csak ide-oda fogjuk egy ideig tologatni a hőn vágyott szerkentyűt, aztán a végén pedig valami szekrény vagy pincepolc mélyére süllyesztjük "ideiglenesen", hogy évekig ottfelejtsük.



Az én egyik nagyon hasznos konyhai gépem a fenti gyümölcslé készítő. Ez a gép már vagy 20 éves és évek óta le akarom cserélni, aztán mindig arra gondolok, miért cseréljem le, hisz még működik. Így megvan és dolgozik. Vannak időszakok, mikor nem használom gyakran, de vannak időszakok, mikor folytonosan a munkapadon áll. A mostani időszak ilyen, mert össze-összegyűlnek a zöldségek, gyümölcsök, amiket nem akarok kidobni, de már egészben fogyasztásra töpörödöttek, kiszáradtak.

A leggyorsabban gyűlő az alma. Fiam csak egyfajtát hajlandó megenni, azt is addig, amíg bizonyos fázisig ropog, utána már nem. Aztán észrevétlenül összegyűl. Ugyan felhasználom mártásba, krumplipürébe, almás sütikbe, de mindig van belőle túl sok. Süteményeket ritkán készítek, aki követi a blogom, tudja. Kerüljük a túlzott édességfogyasztást, így hát az összegyűlt alma túl sok lesz ahhoz, hogy kivárja egy almás pite elkészítését. A legegészségesebb módja a felgyűlt gyümölcsök felhasználásának, a mostani divatos trendi "smoothie" szóval jellemzett gyümölcslevek készítése.

Ehhez mindig csavarok pár narancsból levet, aztán a gépemben pedig feldolgozok a maradék gyökerekből, gyümölcsökből annyit, amennyit megiszunk akkor frissiben. Összekavarom a narancslével és kész is van az illatos, zamatos friss gyümölcslé, amire különösen most, télidőben nagy szüksége van a szervezetünknek.

Megj.: a legjobb ha bio gyümölcsöt és gyökereket használunk.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..