Skip to main content

Almás pite

(25x35 méretű tepsihez)
Hozzávalók:
A tésztához:
220 gr kemény, hideg vaj, kockára vágva
1/2 csésze cukor
4 tojássárga
400 gr liszt
1 kiskanál sütőpor


A töltelékhez:
4-5 nagy "golden" alma
5 kanál barna cukor vagy 3 kanál fehér cukor
3 kanál citromlé
1-2 kanál víz
3 kanál mazsola
3 kanál tört dióbél
kevés fahéj
kevés (fél marék) gabonapehely

Elkészítés:

1. Elkészítjük a tésztát az omlós tésztáknál leírtak nyomán. Két részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk a kivajazott tepsi aljára, a másik részt félretesszük.

2. Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk, szeletekre vágjuk majd odatesszük egy lábosban 2 kanál vízzel puhulni. Hozzátesszük a cukrot, a citromlevet és mikor puha, félrehúzzuk. Mikor már nem forró, hozzátesszük a mazsolát és a tört diót, megszórjuk fahéjjal.

3. A kinyújtott lapra kevés gabonapelyhet szórunk, majd a hideg tölteléket elegyengetjük rajta. Befedjük az időközben kinyújtott második lappal és előmelegített közép-meleg sütőben, alsó rácson pirosra sütjük.

Tipp:
Ha a felső lap helyett inkább tésztareszelékkel vonnánk be a tölteléket, a felső laphoz való tésztaanyagot betesszük a mélyhűtőbe amíg jól megkeményedik és utána ráreszeljük a töltelékre.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..