A napokban sok főzésről lesz szó. Ha egyáltalán utolérem magam.. Nemcsak a karácsony miatt, hanem mert más "esemény"-re is előre kell készülnöm. Hogy arról ne beszéljek, hogy holnap is valakinek 2 féle sütit akarok vinni ajándékba. De vannak ilyen periódusok, mikor ezt muszáj csinálni.
A görög halleves vidéktől függő, ugyanúgy, mint a magyar. Van viszont egy egyszerű, mindennapi változata, ezt készítettem én ma ebédre. Az átlag görög hetente-kéthetente eszi ezt a laktató ételt, ebben a halban bővelkedő országban ez nem számít ünnepi kajának. Ennek az egyszerű hallevesnek a neve "pszarószupa". Lehet kérni tavernákban, általában mindenhol van télidőben. Nyáron nem jellemző, nyáron semmiféle levest nem szoktak enni, vagy felszolgálni, kivéve a drága vendéglőket, ahol mindent lehet rendelni. Ennek az ételnek a magyar halászléhez hasonló, pikánsabb, több halból készülő változata a "kákávia".
Akkor jöjjön az egyszerű halleves. A hozzávalók: hal v. halak, a képen a ma készített "kokkinopszáró" (piros hal) látható. Én ezt fagyasztva vettem és elég egy db. egy kiadós 2 személyes ebédnek. A többi hozzávaló a húslevesbe is járó zöldségdömping: zellergumó, zeller- és petrezselyemzöld - jó sok (petrezselyemgyökér itt nem található), 4-5 krumpli, 2 hagyma, jó sok sárgarépa, só, bors.

Előszőr megfőztem a zöldségeket, majd kitettem egy szűrőre, hogy lecsorogjon róluk a lé. A visszamaradt zöldséglében megfőztem a halat, a lenti képen megfőve látható.

Kicsontoztam és félre tettem egy kis jénaiba. A hallét leszűrtem, majd egy csésze - nem pörgőszemű! - rízset tettem bele főni (itt a carolina fajta a legmegfelelőbb erre a célra). Miután megfőtt lassú tűzön, elkészítettem a tojásos öntetet: 2 tojást jó habosra felvertem, lassacskán hozzájuk adtam 2 citrom levét, majd a hőmérséklet kiegyenlítés elvét figyelembe tartva (ezt jól megmondtam:), vagyis a levest lassacskán a tojásos gezemicéhez töltögettem, majd az egészet bele a levesbe) belekavartam a levesbe. Ha minden jól megy ekkor egy jó habos és forró leves vár ránk:) nem szabad befedni, mert összeugrik a tojás!

A zöldségeket külön tálra pakoltam és leöntöttem őket citromos vinegre mártással (1 citrom leve, oregano annyi olívaolajjal összemixelve, hogy sűrű mártás legyen).

Comments