Mindenkinek áldott ünnepet kívánok!
Itt vagyunk hát, benne a Karácsonyban és futunk ki ebből a furcsa évből.
A november 30-i postom óta nem sok érdekes történt, hisz a karanténban csak magunkra főzök, közben dolgozom, hát nagy dolgok nem készülnek. Ma Karácsonykor is magunkban voltunk, csak mi, a szűk kis családom és csak mondogattuk, mondogattuk, hogy talán ilyen még sosem volt, mióta a férjemmel összekerültem. Mindig vagy családi, vagy baráti körben teltek a téli ünnepek, de azért holnap szeretnék fényképekben kotorászni, talán volt még egy alkalom, hogy magunk voltunk, de nem vagyok biztos benne. Igyekszem ízletes dolgokat főzni, amiket szeretünk, úgyhogy ez a blog végleg nem olyanoknak való akik új és furi dolgokat keresgélnek, nagyjából a nagy klasszikusaimat főzöm mindig újra és újra, mert azokat biztosan mindenki eszi és szereti.
Most a Karácsony előtti napokban készült töltött káposzta 2 közepes fej káposztából, a receptet újfent beírtam a görög konyha FB csoportomba, így bemásolom ide is megint. Azért másolom be mert mindig van pár változtatás, jobb ha leírom ide, az egyetlen hely, ahol biztos rátalálok :D
Töltött káposzta
(különben már itt le van írva)
Hozzávalók (nagy lábos, nem tudnám most megmondani kb hány töltelék de majd besaccolom mikor legközelebb a konyha fele járok 🙂 )
2 nagy, nem túl feszes káposzta. A piacon ki lehet választani, hogy ne legyen kemény, ami salátának való inkább, de az eladók tudják, csak úgy kell kérni hogy tölteni valónak kell.
Töltelék
1/2 kg darált marhahús
1/2 kg darált sertés
1 lk rózsaszín só
1 lk őrölt bors
kb 1 borospohárnyi olívaolaj
1,5 csésze blue rose rizs
2 hagyma apróra vágva
4 zöldhagyma apróra vágva
1 sárgarépa mixelve
Ezeket összedolgozom, ha kell kevéske vízzel lazítom
Fehér mártás
2 tojás+2 lk liszt+4 citrom leve
A káposztát többféleképpen lehet tölthetővé tenni, minden esetben először kivágjuk körkörösen a kocsányát. A puhításához:
betehetjük 2 napra a mélyhűtőbe
mikrózhatjuk amíg a levelek megpuhulnak és egyenként le tudjuk szedni
egyben betesszük a lyukkal lefele fövő vízbe, kb 7-8 per fövés után kivesszük, kihűtjük, leszedjük a leveleket (én így szoktam)
A további készítést nem írom le mert mindenki tudja, csak annyit hogy a 4 citromból, kettőnek a levét beleteszem fövés közben a lébe, 2 megy a mártásba a végén.
Mártás készítése
Miután a töltelékek megfőttek (kb 3/4 óra), a levét leöntöm egy kis lábosba. Másik lábosban kevés olívaoljaon vagy vajon rózsazsín rántást készítek a 2 kanál liszttel, felöntöm a lével, pár percig főzöm. Közben elkészítem az avgolemono-t. 2 tojásfehérjét kemény habbá verek, belekavarom a sárgákat és a megmaradt 2 citrom levét. A hőmérsékletkiegyenlítés elvét követve hozzáadom a besűrített léhez, majd ezzel a mártással kétféleképpen dolgozhatok: vagy külön tartom és minden tálaláskor külön leöntöm vele a töltelékeket, vagy az egész mártást visszaöntöm a töltelékes fazékba - ez utóbbi a biztosabb mód, hogy nehogy mártás nélkül maradjunk az utolsó töltelékeknél.
Természetesen a mennyiségeket aszerint igazítani kell, hogy mekkorák a káposzták, tojások, stb. gyakorlott háziasszonyok tudják. Ez egy olyan étel amit jobb először valaki tapasztaltabbal elkészíteni, de manapság ugye ott a sok videó, szóval bárki elkészítheti.
..és végül.. a fazék aljára mindig becsempészek ujjnyi vastag szelet szalonnát..psztttt
Persze lett egy adag melomakarono.
A mai Karácsonyi menüm 3 személyre pedig citromos disznósült, krumplival a sütőben, hortasaláta, tzaziki és még sok is volt.
Jövőre is legalább így! Mindenkinek további kellemes ünnepet kívánok!
Comments