Skip to main content

 Mindenkinek áldott ünnepet kívánok!

Itt vagyunk hát, benne a Karácsonyban és futunk ki ebből a furcsa évből.

A november 30-i postom óta nem sok érdekes történt, hisz a karanténban csak magunkra főzök, közben dolgozom, hát nagy dolgok nem készülnek. Ma Karácsonykor is magunkban voltunk, csak mi, a szűk kis családom és csak mondogattuk, mondogattuk, hogy talán ilyen még sosem volt, mióta a férjemmel összekerültem. Mindig vagy családi, vagy baráti körben teltek a téli ünnepek, de azért holnap szeretnék fényképekben kotorászni, talán volt még egy alkalom, hogy magunk voltunk, de nem vagyok biztos benne. Igyekszem ízletes dolgokat főzni, amiket szeretünk, úgyhogy ez a blog végleg nem olyanoknak való akik új és furi dolgokat keresgélnek, nagyjából a nagy klasszikusaimat főzöm mindig újra és újra, mert azokat biztosan mindenki eszi és szereti.

Most a Karácsony előtti napokban készült töltött káposzta 2 közepes fej káposztából, a receptet újfent beírtam a görög konyha FB csoportomba, így bemásolom ide is megint. Azért másolom be mert mindig van pár változtatás, jobb ha leírom ide, az egyetlen hely, ahol biztos rátalálok :D

Töltött káposzta

(különben már itt le van írva)

Hozzávalók (nagy lábos, nem tudnám most megmondani kb hány töltelék de majd besaccolom mikor legközelebb a konyha fele járok 🙂 )

2 nagy, nem túl feszes káposzta. A piacon ki lehet választani, hogy ne legyen kemény, ami salátának való inkább, de az eladók tudják, csak úgy kell kérni hogy tölteni valónak kell.

Töltelék

1/2 kg darált marhahús

1/2 kg darált sertés

1 lk rózsaszín só

1 lk őrölt bors

1 kötés zöld kapor apróra vágva

kb 1 borospohárnyi olívaolaj

1,5 csésze blue rose rizs

2 hagyma apróra vágva

4 zöldhagyma apróra vágva

1 sárgarépa mixelve

Ezeket összedolgozom, ha kell kevéske vízzel lazítom


Fehér mártás

2 tojás+2 lk liszt+4 citrom leve

A káposztát többféleképpen lehet tölthetővé tenni, minden esetben először kivágjuk körkörösen a kocsányát. A puhításához:

betehetjük 2 napra a mélyhűtőbe

mikrózhatjuk amíg a levelek megpuhulnak és egyenként le tudjuk szedni

egyben betesszük a lyukkal lefele fövő vízbe, kb 7-8 per fövés után kivesszük, kihűtjük, leszedjük a leveleket (én így szoktam)

A további készítést nem írom le mert mindenki tudja, csak annyit hogy a 4 citromból, kettőnek a levét beleteszem fövés közben a lébe, 2 megy a mártásba a végén.

Mártás készítése

Miután a töltelékek megfőttek (kb 3/4 óra), a levét leöntöm egy kis lábosba. Másik lábosban kevés olívaoljaon vagy vajon rózsazsín rántást készítek a 2 kanál liszttel, felöntöm a lével, pár percig főzöm. Közben elkészítem az avgolemono-t. 2 tojásfehérjét kemény habbá verek, belekavarom a sárgákat és a megmaradt 2 citrom levét. A hőmérsékletkiegyenlítés elvét követve hozzáadom a besűrített léhez, majd ezzel a mártással kétféleképpen dolgozhatok: vagy külön tartom és minden tálaláskor külön leöntöm vele a töltelékeket, vagy az egész mártást visszaöntöm a töltelékes fazékba - ez utóbbi a biztosabb mód, hogy nehogy mártás nélkül maradjunk az utolsó töltelékeknél.

Természetesen a mennyiségeket aszerint igazítani kell, hogy mekkorák a káposzták, tojások, stb. gyakorlott háziasszonyok tudják. Ez egy olyan étel amit jobb először valaki tapasztaltabbal elkészíteni, de manapság ugye ott a sok videó, szóval bárki elkészítheti.

..és végül.. a fazék aljára mindig becsempészek ujjnyi vastag szelet szalonnát..psztttt

Persze lett egy adag melomakarono.



A mai Karácsonyi menüm 3 személyre pedig citromos disznósült, krumplival a sütőben, hortasaláta, tzaziki és még sok is volt.




Jövőre is legalább így! Mindenkinek további kellemes ünnepet kívánok!


Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..