Skip to main content

Görög vidékek és ízek - 7.rész -húsvéti étkek


Ebben a Húsvéti epizódban mi mást, húsvéti étkeket készítünk. Nem térünk ki külön a tojásfestésre és a húsvéti kekszek készítésére, ezeket amúgy mellesleg, képekben mutatjuk meg, de egy egész délutánt eltöltöttünk ezzel a tevékenységgel, ahhoz, hogy ezt a pár képet felvegyük. A tojásfestés pont ugyanúgy megy mint otthon, sőt annál egyszerűbben, mivel itt főleg egyszínű tojásokat és azokból is főleg pirosakat készítenek, nem szoktak erre túl nagy hangsúlyt fektetni.


MAGIRITSZA

Amire a filmben alaposan kitérünk, az a magiritsza leves, aminek a készítését én már ITT  leírtam.
A család aki készítette, inkább egytálételként eszi, én levesnek szeretem. Még az is különbözik az én verziómtól, hogy ők beleteszik a pacalt is, ami külön megnehezíti a dolgokat. A pacalt először mészbe áztatják, majd utána szépen lesuvickolják róla a bundát. Abálják, apró darabokra vágják és a többi belsőséggel együtt felhasználják az étel készítéséhez. A filmben pontosan meg lehet nézni, hogyan készítettük, így hát nem is szaporítom a  szót, jöjjön a recept, videó, majd utána a képek. A képeken részletesen látszanak olyasmik, amikre a filmben nem térünk külön ki.

Hozzávalók:

1 bárány vagy kecske komplett belsőségei, belekkel együtt
3 kötésnyi zöldhagyma
1 kötés friss zöld fokhagyma
1 kötés kapor
1 kötés petrezselyem
½ kg spenót
2-3 római saláta (attól függően milyen nagyok és hány tányér ételt szeretnénk készíteni)
só, bors, olívaolaj

Elkészítés módja ugyanaz, mint amit már leírtam, de a videóban meg lehet nézni.



HÚSVÉTI KEKSZ (KULURI)

Szmirnai kulurik (teasütemények)
750 gr finomliszt
1 pohár finom kristálycukor
150 gr tej
1 ek szódabikarbonát-por
4 tojás (3 tojás a masszába és egy a kenegetéshez)
220 gr vaj vagy 250 gr margarin
2 mokkáskanál vaníliapor

Mindent összekavarni, majd apró csavart kekszeket készíteni, kisütni. A videóban nem lehet látni, viszont a képeken részletesen lehet látni, hogyan készülnek, de már itt is leírtam.


Megjegyzés: a 7. rész főzésen kívüli részleteiről ITT olvashatsz.



Dafni-ban készült képek, tojásfestés és magiritsza főzéskor:




Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..