Skip to main content

Görög vidékek és ízek - 7.rész -húsvéti étkek


Ebben a Húsvéti epizódban mi mást, húsvéti étkeket készítünk. Nem térünk ki külön a tojásfestésre és a húsvéti kekszek készítésére, ezeket amúgy mellesleg, képekben mutatjuk meg, de egy egész délutánt eltöltöttünk ezzel a tevékenységgel, ahhoz, hogy ezt a pár képet felvegyük. A tojásfestés pont ugyanúgy megy mint otthon, sőt annál egyszerűbben, mivel itt főleg egyszínű tojásokat és azokból is főleg pirosakat készítenek, nem szoktak erre túl nagy hangsúlyt fektetni.


MAGIRITSZA

Amire a filmben alaposan kitérünk, az a magiritsza leves, aminek a készítését én már ITT  leírtam.
A család aki készítette, inkább egytálételként eszi, én levesnek szeretem. Még az is különbözik az én verziómtól, hogy ők beleteszik a pacalt is, ami külön megnehezíti a dolgokat. A pacalt először mészbe áztatják, majd utána szépen lesuvickolják róla a bundát. Abálják, apró darabokra vágják és a többi belsőséggel együtt felhasználják az étel készítéséhez. A filmben pontosan meg lehet nézni, hogyan készítettük, így hát nem is szaporítom a  szót, jöjjön a recept, videó, majd utána a képek. A képeken részletesen látszanak olyasmik, amikre a filmben nem térünk külön ki.

Hozzávalók:

1 bárány vagy kecske komplett belsőségei, belekkel együtt
3 kötésnyi zöldhagyma
1 kötés friss zöld fokhagyma
1 kötés kapor
1 kötés petrezselyem
½ kg spenót
2-3 római saláta (attól függően milyen nagyok és hány tányér ételt szeretnénk készíteni)
só, bors, olívaolaj

Elkészítés módja ugyanaz, mint amit már leírtam, de a videóban meg lehet nézni.



HÚSVÉTI KEKSZ (KULURI)

Szmirnai kulurik (teasütemények)
750 gr finomliszt
1 pohár finom kristálycukor
150 gr tej
1 ek szódabikarbonát-por
4 tojás (3 tojás a masszába és egy a kenegetéshez)
220 gr vaj vagy 250 gr margarin
2 mokkáskanál vaníliapor

Mindent összekavarni, majd apró csavart kekszeket készíteni, kisütni. A videóban nem lehet látni, viszont a képeken részletesen lehet látni, hogyan készülnek, de már itt is leírtam.


Megjegyzés: a 7. rész főzésen kívüli részleteiről ITT olvashatsz.



Dafni-ban készült képek, tojásfestés és magiritsza főzéskor:




Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..