A bámia vagy okra egy trópusi származású növény, melyet az utóbbi években Közép Európában is próbálnak termeszteni. Hőigényes növény, nem éli túl a fagypontot, ezért általában fedett helyen palántázzák, majd kiültetik a szabadba. Nyár végére érnek be rajta a hosszúkás kucsma alakú termések, melyeket zsengén, zölden kell fogyasztani. Nem mindenki szereti, mert a növény húsában van egy nyálkás anyag, melynek egy részétől ugyan meg lehet szabadulni, de nem mindig sikerül. Mindenesetre nagyon ízletes, finom köret például csirke mellé. Görögországban a legelterjedtebb fogyasztási mód: paradicsomosan, csirkével vagy magában, sütőben vagy lábosban elkészítve. Más országokban salátaként is szerepel az asztalon, télire kiszárítják, zsinegre fűzve tárolják, magját kávépótlóként is használják, levest, salátát, főzeléket készítenek belőle.
| Napon kiszikkadt és megbarnult okra |
| Napon kiszikkadt és kissé megbarnult okra |
Mi majdnem kizárólagosan paradicsomosan és csirkével esszük. A képeken lévő ebédünk teljesen véletlenül jött össze, ugyanis augusztus végén ismerősnél jártunk, aki éppen a beszedett okra terméssel bajlódott. Gyorsan el is kunyeráltunk tőle 1 kg zöld kucsmát:) Ráadásul a bámiák meg is voltak pucolva, ami azt jelenti, hogy a tetejükön körbe körbe le volt vágva a kalap rész. Csak meg kellett mosnom őket, majd kitennem a napra.
Ugyanis ez az egyik titka annak, hogy a nyálkás anyag ne az ételbe oldódjon: miután megpucoljuk, illetve vigyázva körbe vágjuk a tetejüket, megmossuk őket, majd alaposan befröcsköljük ecettel. Jól összekavarjuk az egészet, hogy mindenhová jusson ecet, majd egy nagy tepsire kiterítjük és kitesszük pár órára a napra. Ahogy a napon szikkad, a nyálkás anyag is eltűnik belőle, illetve nem az egész, de jóval "szárazabb" lesz, mintha nem tennénk ezt vele. A mélyhűtött bámiás-csomagokon általában írják is, hogy pár percig ecetes vízben kell főzni, majd leönteni ezt az első vizet róla.
Én a klasszikus napon szárítós módszerrel készítettem és nagyon finom volt. Mint minden alapanyag esetében, itt is rengeteget számított, hogy aznap volt szedve, ráadásul olyan helyen volt termesztve, ahol a család magának és nem eladásra termesztette. Így abban is biztos lehettem, hogy egyáltalán nincs, vagy csak minimális vegyszer került rá.
Hozzávalók:
* bámia
* hagyma nem túl apróra vágva
* friss paradicsomlé vagy reszelt túlérett paradicsomok
* olívaolaj
* csirke combok és mell (vagy bármelyik rész)
Elkészítés
Az elkészítése nagyon egyszerű, hasonló a paradicsomos húsokéhoz. Először a húst az olajon elősütjük, majd az olajban megüvegesítjük a hagymát. Mikor a hagyma megüvegesedett, ráöntjük a paradicsomlevet és éppen csak összerottyintjuk. A csirkét tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, melléje öntjük a bámiát, leöntjük a paradicsommártással, ízesítjük, majd készre sütjük.
Comments