Ma kellemes meglepetésben volt részem. Barátnőm úgy jött hozzám, hogy kijelentette, ő akar ma nekem főzni, ne mindig etessem a jónépet :) Hozott magával 6 db alsó pulykacombot és egy zacskó narancsot. Én is szoktam narancsos csirkét készíteni, de pulykacombot ilyenmódon, sütőben még nem készítettem. Nagyon nagyon finom lett és igaza van V.-nek, a narancslé teljesen elveszi a pulyka jellegzetes illatát, és nagyon finom sültet varázsol belőle.
Hozzávalók:
* pulykacombok (nálunk ma 6 db.)
* krumpli (paleosóknak édesburgonya)
* olívaolaj (kb 1 csészényi)
* fokhagymagerezdek
* 1 jó nagy pohár narancslé (kb. 300 ml)
Elkészítés:
Az alsó-combokat konyhakész állapotba hozzuk (van aki lehúzza a bőrt róla, van aki nem). Hosszában bevagdossuk, majd a nyílásokba fokhagymagerezdeket szúrunk. Sózzuk, borsozzuk őket és olívaolajos tepsibe helyezzük (kb 1 ujjnyi olaj). Annyi krumplit kockázunk, amivel szorosan ki lehet pakolni a tepsit. A krumplikat még a tepsibe tevés előtt megolajozzuk, sózzuk, borsozzuk egy másik tálacskában és jól összekavarjuk a kezünkkel. Az édesburgonya ugyanilyen módon lesz előkészítve, viszont azt csak a vége felé kell a tepsibe tenni, mert nagyon hamar megvan.Miután minden katonás rendben a tepsiben áll, nyakontöntjük az ételt a kifacsart narancsok levével, de úgy, hogy mindenhová kerüljön.
Előmelegített 250 fokos sütőbe tesszük, alsó rácsra, majd amikor elkezd sülni, lehúzzuk 180 fokra. A húsokat néha néha megfordítjuk, hogy a végére mindkét oldalukon szépen pirosra legyenek sülve.
Mi rukkolás-gránátalmás-zöld hagymás római salátával ettük.
Desszertnek szülinapos torta volt, amit a nemrég lejárt szülinapról tettem el a mélyhűtőbe barátainknak. Ez hagyományos módon készült, vagyis liszttel és tejszínnel, ahogyan tavaly is.
Comments