Skip to main content

Padlizsános paradicsomos marhahús

Nem egy könnyen emészthető étel, de annál finomabb. Köretnek a hússal összeérlelődött .padlizsán számít, de finnyás gyereknek rizst szoktam melléje főzni, erre a mártásból bőven kanalazok, neki ez a köret. 






Hozzávalók: kb. 1 kg. marhahús, 1-1,5 kg padlizsán, egy pohár vörösbor, 250 gr paradicsompüré vagy 3-4 tocsogós friss paradicsom turmixolva, 1 nagy hagyma apróra vágva, pár cikk fokhagyma a húst megtűzdelni, pár szem szegfűbors, egy darabka fahéj, só, bors.


Első lépés a padlizsánok feldarabolása, majd alapos besózása. A padlizsánokat félrepakoljuk, hogy a sótól kiengedjék a keserű levüket. Időközben az apró darabokra vágott fokhagymával megszurkáljuk a húsdarabokat. A fokhagymák ne lógjanak ki, mert a húst ezután forró olajban gyorsan minden oldalukon megpirítjuk.



Mire minden hozzávaló elő lesz készítve, a hús megpirítva olívaolajon, a padlizsánok is kisírják magukat. A padlizsánokat lemossuk bő hideg vízben, majd egyenként a tenyerünk között kinyomkodjuk a darabokat. Forró olívaolajon  világosbarnára elősütjük őket. Mielőtt nekifogunk a padlizsánoknak, a húst minden hozzávalóval odatesszük főni. Legyen bő szószban, annyiban, hogy ellepje a húsokat!




A húsnak elég sok idő kell - minél szabadabban nevelkedett a marha és minél idősebb, annál több. Időközben ellenőrizzük, megpuhult-e. Ha már igen, hozzáadjuk ezt a rengeteg padlizsánt és összefőzzük. Nem kell sokat főzni, csak éppen pár percet hagyni, hogy az ízek jól összekavarodhassanak. Mindenképpen oda kell figyelni arra, hogy finom sűrű mártás képződjön az étel alatt. Inkább legyen több a szósz, amit be lehet sűríteni, mint kevesebb, mert ha száraz az étel, nem élvezhető.




Száraz bor és frissen sült barna kenyér illik hozzá. Nyammm!!

Comments

Anonymous said…
Ágni!
Hmmm... Finoman hangzik a recepted. Elkészíteném én is:
De, a marhahús melyik részét használtad hozzá?
Edit
Agni said…
A combnak a nagyon puha részéből készült.
Unknown said…
Ágni,
próbáld ki marhapofából, ha kapni felétek. Nagyon hálás husi, és finoman elkészíthető. Én mostanában a hirtelensült marha kivételével mindenhez azt használom.
üdv
L::

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..