Skip to main content

Fokhagymás avokádókrém

Ezt a krémet a tzatziki -t helyettesítendő találtam ki és igazán nagyon jól sikerült :) Remélem nem felejtek ki semmilyen hozzávalót, mert nem ma készítettem, és természetesen elfelejtettem lejegyezni pontosan miket kutyultam össze. De nem egy nagy ügy, lehet vele próbálkozni.
Az eredeti tzatziki receptjét ITT olvashatjátok.





Hozzávalók:

1 nagyon puha, de még nem fekete avokádó
1-2 cikk préselt fokhagyma
kevés citromlé
1-2 kanálnyi olívaolaj
kevés tört mandula, hogy ne legyen túl folyós a krém
1 kk enyhe ízű mustár

Elkészítés:

Az avokádóról levágjuk a héját, a húsát lefejtjük a magról. A fokhagymát átpréseljük. Minden hozzávalót mixerbe teszünk és összekavarjuk, ízesítjük tengeri sóval, folytonosan kóstolgatjuk. Nagyon talál sült húsokhoz, a képen resztelt májhoz kenegetem. Az avokádó miatt hamar megbarnul, nem érdemes nagy adagot készíteni, csak annyit, amennyit elfogyasztunk aznap.




Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..