Skip to main content

Szőlőlevél töltike akció 2012

Az utóbbi időben nem írtam gyakran a blogba, aminek az volt az eredménye, hogy nem tudom miről számoltam be és miről nem. Valahogy úgy volt a fejemben, hogy a szőlőlevél akcióról beszámoltam, aztán ma ahogy nézegettem az írásokat, rájöttem, hogy csak a FB oldalon fotóztam róla. Így most bepótolom, mert tudom, jövőben keresgélni fogom az idei adatokat.
Az idén az első levél ritkítást április végén ejtettük meg, és ápr. 28-n ettünk először töltikéket. Nagyon sok levelet dolgoztam fel, szám szerint 440 lapit, ezeket eleinte kiválogattuk, aztán megszámoltam, lemostam őket, majd forró vízben pár percet főztem, addig, amíg a színük barna lett. 150 levelenként lefagyasztottam, laposan, úgy hogy sütőpapírra helyeztem őket kisimítva, felül letakartam másik sütőpapír-lappal, majd az egészet vigyázva fóliába tettem és be a fagyasztóba. Az első adag töltike "jalantzi" módra készült, vagyis a szokásos hús nélküli, rizses töltelékkel. A receptet nagyon pontosan leírtam a tavalyi bejegyzésemben
Utána május 10-e körül még egy ritkítást végeztünk. Ekkor már nem számoltam meg a leveleket, hanem szemre tettem félre a mélyhűtőbe, saccolván kb. az adagokat. Ekkor készítettem egy adag darált húsos tölteléket, aminek a receptjét ebben a bejegyzésebn lejegyzek.

Jöjjenek a fotók az első akcióról:


Ez a válogatás fázisa. Nem minden levél jó, ráadásul át kell nézni az esetleges bogarak miatt is mind őket.


Már válogatáskot külön pakolom a nagyobb, közepes és kis leveleket.


440 levél vár sorára.



Ha azt mondanám, nem fáradtam el, hazudnék..





A férjem nem szívesen eszi meg a darált húsos töltikéket, de nem akartam megint ugyanazt, így a májusi ritkításkor 2 adag került mélyhűtőbe és lett egy nagy adag darált húsos töltike, ami nagyon finomra sikerült. A görög recepthez a következőkre van szükség:

1 kg darált hús (fele-felében marha és disznót használtam)
2 lereszelt vöröshagyma
1 maréknyi apróra vágott petrezselyem
1 maréknyi apróra vágott friss kapor
1 maréknyi apróra vágott zöld menta
2 cikk fokhagyma áttörve vagy reszelve
2 ek tengeri só
1 ek fekete bors
1/2 borospohárnyi olívaolaj
1 csésze Karolina típusú rizs (puha szemű, ragacsosabb fajtájú rizs)


A fenti hozzávalókat összegyúrjuk és megtöltjük vele a leforrázott leveleket. Én a kis leveleket is felhasználtam, úgy, hogy kettőt összefogtam. A fazék aljába kevés olívaolajat öntöttem (1/2 ujjnyit) majd letakartam nagyobb szőlőlevelekkel ( a szőlőlevelek mind pár percig előtte forró vízben meg voltak főzve). Erre ráhelyeztem egy réteg töltikét, majd letakartam megint nagyobb levelekkel és jött a második réteg töltike. Még lett egypár töltike egy harmadik rétegnek, ami nem fedte le teljesen a második réteget. Ezért először egy kistányérral, majd erre ráhelyezve egy nagy lapos tányérral fedtem le az egészet. Mielőtt a tányérokat rájuk tettem sóztam és borsoztam a felső réteget. Annyi vízzel töltöttem fel, hogy a tányér peremét ellepje. Hagytam felfőni, majd alacsonyra húztam a hőfokot és lefedve, 30-40 percet főztem.

Miután megfőtt, készítettem egy avgolemono-t, vagyis tojásos citromos habarást a következőkből: 

2 tojás felverve
4 citrom leve (1/2 nagy csésze citromlé)
2 ek liszt


Ezeket símára kavartam, majd kikavartam a töltikék forró levével és miután átmelegedett a habarás, az ételhez öntöttem. Alaposan összerázogattam és megint felfőztem, hagytam pár percet rotyogni, hogy a liszt megfőjjön. A legfinomabb amikor már szobahőmérsékletre hül, vagy másnap, mert kell egy kis idő, amíg a citrom átjárja a töltelékek belsejét.
Nagyon finom lett, a férjemnek is nagyon ízlett, pedig ahogy írtam, nincs oda a húsos kajákért:)



Comments

Vicuska said…
Jó ez a beírás, érdemes lenne elrakni valamennyi szőlőlevelet nekünk is! Számomra érdekes a szósz és az összetétele, ki lesz próbálva, köszi :)

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..