Skip to main content

Töltött tintahal (Θράψαλο γεμιστό)

Kissé megkésve, de itt vagyok..rossz pénz nem vész el.:) Csak a kedve lanyhul néha.. Az utóbbi időben alig főzök valami újat, ilyen olyan okokból kissé döcögős minden ebben a hónapban. Azért hoztam nektek egy finom töltött tintahalat. A receptet én találtam ki, nem nagy ördöngösség.

A tintahalat az ITT leírt módin tisztítom. Aztán nem vágom karikára, hanem szép dagira töltöm őket. Leírom a töltelék receptet, úgy ahogyan a kis titkárom mellettem lejegyezte, de 2 nagyobb tintahalhoz ennek a mennyiségnek elég a fele.


Töltelékhez (ez a mennyiség 4 nagy tintahalhoz való)

1 nagy piros hagyma
25 gr fenyőmag
2 lk fekete mazsola
1 nagy cikk fokhagyma
egy marék apróra vágott petrezselyemzöld
fél maréknyi apróra vágott zöld menta
8 lk puha-szemű rizs (Gr-o.: Karolina típus)
150 gr fetasajt
1 kk só
1 pirospaprika kisebb kockákra vágva
kb. 400 ml olívaolaj (a töltelékbe csak annyi, hogy összeálljon, a többi a tepsibe)
1-2 lk ouzo








Mindent összekavarok, szépen megtöltöm a tintahalakat. A képen látszik, hogy olyan sok töltelék lett, hogy egy paradicsomot is megtöltöttem, majd ami maradt a tepsibe tettem. Felöntöttem olajjal, picike vízzel és 180 fokon kisütöttem. Nagyon finom lett.







Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..