Skip to main content

Tejszínes, fetás garnélarák (Γαρίδες με κρέμα γάλακτος και φέτα) + tiramisu

Tegnap írtam a szombati ünnepi ebédről. A polipon kívül a másik főétel a garnélarák volt. Ezt legegyszerűbben vagy paradicsomosan vagy majonézesen lehet elkészíteni. Ünnepi ebédeken sokszor van majonézes garnélarák, ehhez a legapróbb rákocskákat kell felhasználni. Itt nálunk lehet fagyasztva kapni mindenféle méretű rákot, de gondolom most-már otthon is  a nagyobb üzletláncokban. A kicsi rákok, melyek a majonézes salátához pont megfelelőek olyan 3-4 cm hosszúak. Ezeket tisztítva árulják és csak egyszerűen meg kell főzni őket sós vízben, nem kell nekik 5 percnél több. Ezután hagyjuk kihűlni őket, majd majonézzel összekeverjük és salátaleveleken vagy talpas poharakban tálaljuk.
A paradicsomos garnélarák elkészítéséről írtam ITT.

Szombaton egy új receptet próbáltam ki. Az eredmény teljesen paprikás ízű volt:) Illetve a mártás olyan volt, mint amilyenre gyerekkoromból emlékeztem, mikor Édesanyám paprikás csirkét főzött.


Hozzávalók:
1/2 kg fagyasztott, tisztított garnélarák
1 nagy hagyma, apróra vágva
1 érett paradicsom vagy ennek megfelelő paradicsomlé vagy paradicsompaszta
1 borospohár ouzo 
200 mgr főzőtejszín
100-150 gr morzsolt fetasajt


Elkészítés:
Olívaolajat hevítek, azon megfuttatom a hagymát. Mikor üveges, ráteszem az apróra vágott paradicsomot vagy a paradicsompasztát, majd erre a rákokat. Lefedem a lábost és hagyom kicsit összefőni, addig, amíg a rákok rózsaszínűek lesznek (ez a friss rákokra vonatkozik, a tisztítottak már előfőzöttek és eleve rózsaszín a színük, ezeket csak pár percig kell főzni). Hozzájuk öntöm az ouzo-t, kicsit összerotyogtatom, majd jöhet a  tejszín. Ezzel is picit rotyogtatom, majd hozzáteszem a fetát. Nagyon alacsony hőfokon összefőzőm, kóstolgatom és addig hagyom amíg a mártás a nekem tetsző állapotra sűrűsödik.
Nagyon finom, igazán ünnepi eledel.

Az édesség ahogyan említettem tiramisu volt. A receptet már leírtam ITT, most csak képek jöjjenek.




Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..