Skip to main content

Tejszínes, fetás garnélarák (Γαρίδες με κρέμα γάλακτος και φέτα) + tiramisu

Tegnap írtam a szombati ünnepi ebédről. A polipon kívül a másik főétel a garnélarák volt. Ezt legegyszerűbben vagy paradicsomosan vagy majonézesen lehet elkészíteni. Ünnepi ebédeken sokszor van majonézes garnélarák, ehhez a legapróbb rákocskákat kell felhasználni. Itt nálunk lehet fagyasztva kapni mindenféle méretű rákot, de gondolom most-már otthon is  a nagyobb üzletláncokban. A kicsi rákok, melyek a majonézes salátához pont megfelelőek olyan 3-4 cm hosszúak. Ezeket tisztítva árulják és csak egyszerűen meg kell főzni őket sós vízben, nem kell nekik 5 percnél több. Ezután hagyjuk kihűlni őket, majd majonézzel összekeverjük és salátaleveleken vagy talpas poharakban tálaljuk.
A paradicsomos garnélarák elkészítéséről írtam ITT.

Szombaton egy új receptet próbáltam ki. Az eredmény teljesen paprikás ízű volt:) Illetve a mártás olyan volt, mint amilyenre gyerekkoromból emlékeztem, mikor Édesanyám paprikás csirkét főzött.


Hozzávalók:
1/2 kg fagyasztott, tisztított garnélarák
1 nagy hagyma, apróra vágva
1 érett paradicsom vagy ennek megfelelő paradicsomlé vagy paradicsompaszta
1 borospohár ouzo 
200 mgr főzőtejszín
100-150 gr morzsolt fetasajt


Elkészítés:
Olívaolajat hevítek, azon megfuttatom a hagymát. Mikor üveges, ráteszem az apróra vágott paradicsomot vagy a paradicsompasztát, majd erre a rákokat. Lefedem a lábost és hagyom kicsit összefőni, addig, amíg a rákok rózsaszínűek lesznek (ez a friss rákokra vonatkozik, a tisztítottak már előfőzöttek és eleve rózsaszín a színük, ezeket csak pár percig kell főzni). Hozzájuk öntöm az ouzo-t, kicsit összerotyogtatom, majd jöhet a  tejszín. Ezzel is picit rotyogtatom, majd hozzáteszem a fetát. Nagyon alacsony hőfokon összefőzőm, kóstolgatom és addig hagyom amíg a mártás a nekem tetsző állapotra sűrűsödik.
Nagyon finom, igazán ünnepi eledel.

Az édesség ahogyan említettem tiramisu volt. A receptet már leírtam ITT, most csak képek jöjjenek.




Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..