Skip to main content

Magyaros nap

Tudom, tudom, micsoda dolog ez, gasztroblog és nem pörög így ünnepekkor? Mentség az van bőven, egyrészt az idén van egy egészségügyi problémám, ami nagyon megnehezíti a főzést (kéz..), aztán meg megint felszedtem pár nem-kívánt kilót és még az ünnepek itt sincsenek, meg nem volt internet, meg még sorolhatnám..de ennyi elég a bizonyítványom magyarázásához:)

Az internet mentes napok egyikén, közel a sütőtökpitás naphoz, magyarosabb ebédet terveztem. Készült sütőtökleves, úgy ahogy kell, tejszínes habarással, egy krumplival és egy almával, ezek nagyon finom ízt adtak neki. Mikor fiam megkóstolta, azt mondta, kér egy tányérral belőle. Aztán mikor leült mellé, mégis meggondolta magát:( Férjem nem is szokta megkóstolni ha van más, most volt más, így ő sem evett belőle.
A leves rám és a kutyusokra maradt végül, pedig nagyon finom volt.


A fiam mindig és bármikor, bárhol eszik rántott húst, így ez nagyon gyakran készül itthon mindenféle húsból.  Annak idején nálunk otthon ezt úgy hívták, hogy "bécsi szelet". A bécsi szeletet én is, öcsém is imádtuk, valamikor nagy versengés folyt közöttünk, ki eszik többet (érdekes, akkor ha akartam volna sem híztam volna meg..) Mivel ennyire imádja fiam is, be lehet fogni egy kis segítségre:)


Készítettem ugyanaznap töltött paprikát. Ez is nagyon jól sikerült, a férjem ezt választotta, sütőtökleves nélkül:) Igaziból ezt sem szereti, de ha éppen úgy adódik, megeszi. Nekem egyik nagy kedvencem, annak ellenére, hogy gyerekkoromban nem rajongtam érte. Fiam egyáltalán nem eszi, így elég ritkán készítek.


Nem mondhatom, hogy magyaros ebédemet fergeteges siker koronázta volna, de azért mindenki jóllakott, sőt mi több, fiam teljesen meg volt elégedve az ő ebédjével. A rántott húst annyira imádja, hogy semmiféle köretet nem fogad el melléje, csak egy fél kígyóuborkát.

Comments

Vicuska said…
Így nem egyszerű a főzés, nem hagynak kibontakozni ezek a pasik :D Érdekes számomra, hogy a töltött paprika sem népszerű, pedig majd minden nemzetiségű konyha előszeretettel készíti, esetleg más fűszerezéssel.

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..