Skip to main content

Repülő Jakab ( Flygande Jacob)

forrás: recepten.se
Ez egyáltalán nem görögös étel, hanem újból egy svéd. A görögöknek ez nem találna, mert eleve nincsen vagy nagyon kevés az olyan hagyományos étel, amibe tejszín kéne, másrészt a sós mogyorókat sem használják fel ételekbe. Ez egy gyorsan elkészíthető étel maradék csirkéből amit Svédországban gyakran készítenek. Én a magyar fakanállal készített változatát írom le, Enikő receptes füzetéből. A recept egy egész csirke esetére szól, de bármilyen megmaradt mennyiséget így el lehet készíteni, értelemszerűen a hozzávalókon, a csirke mennyiségének megfelelően kell változtatni.

forrás: wikipedia.org

Hozzávalók:
(4 személyre)
1 grillezett csirke
2 banán
2 dl tejszín
½ dl csiliszósz
1 csomag bacon 140 g
½ dl sós mogyoró

Elkészítés:
A csirkét kicsontoljuk majd darabokra vágjuk és betesszük egy kikent jénai tálba vagy tepsibe. A banánt karikára vágva a csirkére tesszük. A tejszínhabot habbá verjük, hozzáadjuk a csiliszószt, majd rákenjük a csirkére. 225 fokon 20 percig sütjük.
A bacont felvágjuk csíkokra, megsütjük, konyhapappírra szedjük. Rászórjuk a csirkére a mogyoróval együtt.
Rizzsel vagy főtt tésztával tálaljuk.

forrás: wikipedia.org
Megjegyzés: az étel a nevét első elkészítőjéről kapta, Ove Jacobsson-ról és legelőször az Allt om mat -ban volt publikálva 1976-ban.

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..