Skip to main content

Repülő Jakab ( Flygande Jacob)

forrás: recepten.se
Ez egyáltalán nem görögös étel, hanem újból egy svéd. A görögöknek ez nem találna, mert eleve nincsen vagy nagyon kevés az olyan hagyományos étel, amibe tejszín kéne, másrészt a sós mogyorókat sem használják fel ételekbe. Ez egy gyorsan elkészíthető étel maradék csirkéből amit Svédországban gyakran készítenek. Én a magyar fakanállal készített változatát írom le, Enikő receptes füzetéből. A recept egy egész csirke esetére szól, de bármilyen megmaradt mennyiséget így el lehet készíteni, értelemszerűen a hozzávalókon, a csirke mennyiségének megfelelően kell változtatni.

forrás: wikipedia.org

Hozzávalók:
(4 személyre)
1 grillezett csirke
2 banán
2 dl tejszín
½ dl csiliszósz
1 csomag bacon 140 g
½ dl sós mogyoró

Elkészítés:
A csirkét kicsontoljuk majd darabokra vágjuk és betesszük egy kikent jénai tálba vagy tepsibe. A banánt karikára vágva a csirkére tesszük. A tejszínhabot habbá verjük, hozzáadjuk a csiliszószt, majd rákenjük a csirkére. 225 fokon 20 percig sütjük.
A bacont felvágjuk csíkokra, megsütjük, konyhapappírra szedjük. Rászórjuk a csirkére a mogyoróval együtt.
Rizzsel vagy főtt tésztával tálaljuk.

forrás: wikipedia.org
Megjegyzés: az étel a nevét első elkészítőjéről kapta, Ove Jacobsson-ról és legelőször az Allt om mat -ban volt publikálva 1976-ban.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..