Skip to main content

Kenyér nélkül maradtam avagy sütőtökös kenyér

Itt egy újabb recept Kreatív Törpmanóéktól, Erdélyből. Mivel én is nagy kenyérsütő vagyok (már említettem:)), ezért ez a sütőtökös változat nagyon megmozgatta a fantáziámat. A receptet nagyon könnyen átültethetem a  görög konyhámba is, mert minden hozzávaló tökéletesen talál ide is. Már alig várom, megint legyen sütőtök és én is kipróbálhassam.

Jöjjön a recept. Idézem az eredeti beírást:


Illetve, kenyér nélkül maradtunk a hétvégén, de mivel inkább az Anya dolga a beszerzés meg az ételkészítés, ezért vettem magamra. Szóval, hétvégén kenyér nélkül maradtunk. Hogy miért nem vettem az üzletből?
Azért, mert:
  • hétvégén alig van nyitva üzlet (ez nem vadkapitalista vidék)
  • abban a párban is, ami nyitva tart, szombat reggeltől vagy még jobb, péntek estétől nem lehet kapni kenyeret (említettem, hogy ez nem egy vadkapitalista vidék?).
Így nekiálltam kenyeret sütni. Körülnéztem, mi van a kamrában, hűtőben, a fiókokban, a pincében, mit lehetne felhasználni. Ezekből használtam:
  • máléliszt
  • búzaliszt (szimpla)
  • teljes kiőrlésű búzaliszt
  • napraforgómag
  • lenmag
  • élesztő
  • cukor
  • sütőtök
Ezeket ügyesen összedolgoztam (a sütőtököt nyersen lereszeltem a robottal előtte), s vártam, hadd nőjön fel a tészta. Ez az egész procedúra, nem ment olyan simán, mint leírtam, mert:
  • maszaték sorban álltak és sztrájkoltak, adjak nekik is tésztamasszát, gyúrják ők is,
  • ügyelni kellett, hogy a ruhájukon, az asztalon, a székeken és padlón kívül más (hűtő, fal, rádió, könyvek, s egyéb házbeli tárgy) ne legyen csupa lisztes-ragacsos.
De, mihelyst megkapták az ő kis tálikójukat, a liszt, mag, só, cukor és élesztő adagjukat, csend és béke honolt, így gyorsan be lehetett gyúrni a masszát.
Íme a folyamat képekben a massza tálba helyezésétől:

Egy blogban olvastam (sajnos, már nem tudtam visszakeresni, melyikben), hogy jénai tálban is lehet sütni kenyeret. Kikenni, kilisztezni, masszát bele, fedőt rá, be a sütőbe (úgy is mint lerbe), s 30-40 perc után le a fedővel. További 15-20 percig anélkül sül szúrópróbáig.

Egy hirtelen ötlettől vezérelve, kiliszteztem a tetejét. Egy másik hirtelen ötlet adta ezt a torta formájú bevágást.

Maszaték gyúrásából ez az 5 db. muffin keletkezett.
Így néz ki megsülve a kenyér kívülről. Természetes alapanyagokból készült egészséges kenyér.
Így meg belülről.  Finom, érdekes íze van. Jó annak, aki szereti a testesebb kenyereket. Laktatós nagyon.
Miért jó, ha a gyerek is segít?
Azért, mert:
  • csend lesz, végezheted a munkád
  • újabb anyagokkal kerül kapcsolatba (szókincsbővítés, illetve -elmélyítés: hogy alakul át a búza kenyérré, búza, liszt, malom, malomkő, korpa, stb.)
  • kísérletezhetik vele, megkóstolhatja (tapasztalatszerzés: milyen az íze, hogyan változik az állaga - porból ragacsos lesz, majd ragacs nélküli massza, a víz-liszt arányok függvényében)
  • a fentebb leírtak alapján, bevezetést nyer a becslés elsajátításába (kell még liszt vagy sem)
  • figyelme lekötésével koncentráció (figyelni-tudás) készségét fejlesztgeti képességgé (mély játszás)
  • megtanulja mi jár/hat a kenyérbe (reménykedhetsz benne, hogy kamaszkorában majd meglep tudásának egy-egy szeletével...:) )
  • mondtam már, hogy csend lesz egy darabig? :)
Az eredeti beírás ITT olvasható.

    Comments

    Anazar said…
    Nagyon tetszik a kenyér formája, napocskás :-)

    Popular posts from this blog

    Bujurdi (Μπουγιουρντί)

    Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

    Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

    No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

    Kecskesült

    Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..