Skip to main content

Zöldségekkel és szőlővel töltött tintahal

A tintahal fajtákat hagyományos módon rizzsel, zöldségekkel és fűszerekkel készítik. Írtam már töltött kalamari receptet ITT. Most ki szerettem volna hagyni a rizst belőle. Nagyon finom lett, arra viszont számítani kell, hogy mivel nincs benne rizs, kicsit levesebb marad, nincs ami felszívja a zöldségek által kiengedett levet.


Hozzávalók:

Sajnos pontos hozzávalókat nem tudok mondani, ugyanis szemre tettem bele mindent. Sok mindenből megmaradt, de mivel nem írtam le azon-nyomban miből mennyi, most már csak a hozzávalók listáját bámulom a füzetemben, anélkül, hogy emlékeznék a pontos adagokra.



* édes burgonya (kb 1/4 nagy burgonya)
* sárgarépa
* 1 hagyma
* 1 paprika
* pár gerezd fokhagyma
* 1 cukkini
* kevés zöld-menta, apróra vágva
* só, bors
* maréknyi szőlőszem
* paradicsompaszta
* reszelt parmezán sajt






Elkészítés:

Előző este kivettem a mélyhűtött kalamarit. Reggel megtisztítottam: levágtam a fejét, erről pedig a karokat. A szemes, keményebb fejrészt kell csak eldobni. A testéből kihúztam a hosszú, puha, átlátszó gerincet. Bő folyó vízben átmostam a kalamari-zacskókat, ne maradjon bennük belsőség vagy nyálkás rész.

A zöldségeket a szőlőn kívül mind apróra vágtam, illetve mixeltem.

Kevés olívaolajat hevítettem, ezen először megpirítottam a kisebb darabokra vágott kalamari-karokat, majd a zöldségeket is, hogy veszítsenek térfogatukból, valamint a bennük lévő lé párologjon. 
Miután a zöldségek összeestek, kicsit hagytam őket hűlni, majd reszelt parmezánsajtot kevertem a masszába és a szőlőszemek is belekerültek. Megtöltöttem a kalamarikat, szorosan egymás mellé tepsibe helyeztem őket és leöntöttem annyi paradicsompasztás vízzel, hogy félig legyenek a lében (vigyázat a levet nincs ami beszívja!), valamint meglocsoltam őket olívaolajjal.

200 fokos előmelegített sütőbe tettem, negyed óra múlva lehúztam 180 fokra és hagytam jól összesülni az ételt. Én magára ettem, de talál hozzá az édesburgonya püré, nem paleosóknak rizs, krumplipüré.








Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..