Ezt a kenyérkét már kétszer is megsütöttem, kevés változtatással. Legjobban rántottás reggelivel szeretek belőle egy szeletet enni :)
Hozzávalók:
* 5 tojás
* 10 dkg tökmag
* 2 ek mandulaliszt (házi gyártású, a mandulatej készítése után hátramaradt finom törmelék)
* 1 ek zsír vagy 1 pálinkás kupica olívaolaj (mindkettővel készítettem, az ízében vagy állagában nem találtam különbséget)
* 1 csapott tk szódabikarbonát
* 1 tk durvára vágott friss rozmaring levél (még virág is ment bele..)
* 1 tk szurokfű
* 1 tk kakukkfű
* 1 ek bazsalikom
* 1 tk chia mag vagy útifű maghéj
* 3-4 aszalt paradicsom apróra vágva
* 1/4 tk tengeri só
Tetejére:
* 2 ek tökmag
Elkészítés:
Hozzávalók:
* 5 tojás
* 10 dkg tökmag
* 2 ek mandulaliszt (házi gyártású, a mandulatej készítése után hátramaradt finom törmelék)
* 1 ek zsír vagy 1 pálinkás kupica olívaolaj (mindkettővel készítettem, az ízében vagy állagában nem találtam különbséget)
* 1 csapott tk szódabikarbonát
* 1 tk durvára vágott friss rozmaring levél (még virág is ment bele..)
* 1 tk szurokfű
* 1 tk kakukkfű
* 1 ek bazsalikom
* 1 tk chia mag vagy útifű maghéj
* 3-4 aszalt paradicsom apróra vágva
* 1/4 tk tengeri só
Tetejére:
* 2 ek tökmag
Elkészítés:
A tökmagot kismixerben megdarálom. A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verem, majd ez utóbbiba keverek mindent, óvatos mozdulatokkal, hogy a habot ne törjem össze. A maglisztek nem úgy viselkednek a habbal, mint a búzaliszt, nem szívják rögtön magukba, ezért valamennyire a tömegéből veszít a massza, de a sütőben szépen felnő megint. Sűrű, folyékony masszát kell kapjunk.
Ezt beöntöm egy 22x12 (külső méretek) hosszúkás tepsibe, amit előzőleg kibélelek sütőpapírral. 180 fokra előmelegített sütőben 50 percet sütöm, majd rácsra teszem teljes kihűlésig. Kihűlés után hűtőben tartom, sütőpapírba csomagolva egy nylonzacskóban. Egy hetet is eláll.
Comments