A mai bejegyzésben nincsenek megszépített, vágott képek, íme a pőre valóság, az én rendetlen konyhám, úgy, ahogy reggelente kinéz. Tudom vannak olyanok, akiknek a konyhája olyan mint egy látványkonyha, nos, én nem ezek közé tartozom, bár bevallom, nagyon szeretnék tökéletes háziasszony és nő lenni. Ezt ragozhatnám tovább még egy egész bejegyzésben, de a konyhám ilyetén bemutatását a
tojásos tészta készítésének köszönhetjük.
A tojásos tészta, görög nevén "chilopites" elkészítésére egész nyáron készülődtem. Egyszerű egy dolog, mégis bonyolult. Mert nem érdemes belefogni csak kis mennyiségből, ahhoz meg, hogy az egész napomat rááldozzam, sosem volt eddig megfelelő időszak. Most D. szomszédnőm ijesztett rám azzal, hogy csütörtöktől végleg téliesbe fordul az idő és nem fognak megszáradni a tésztáim, így "rám parancsolt" :), hogy vasárnap tessék, szépen lássak neki. Annyi engedményt tett a szigorúságában, hogy megígérte, vasárnap reggel 9-kor átugrik, hogy együtt gyúrjuk össze a tésztát, és kinyújtsa nekem az első lapot, mivel nem voltam vele tisztában, milyen kemény kéne legyen az a tészta, és milyen vékony, vagy vastag a kinyújtott lap. Ezek olyan apró részletkérdések, melyekre jó ha más segítségével derül fény, és nem magamtól jövök rá, évek keserves próbálkozásai után, mint a pita-lap készítés tudományára.
D. nálam is termett ahogyan ígérte, és neki is szökött a munkának, mivelhogy nála már pár lap kinyújtva várta a vagdosást. D. nekem a vállamig ér, és mivel az én munkapadom külön az én méretemre volt készítve és 90 cm magas (no ugye, ebben hasonlítok Jula Child-ra, neki is magasított munkapadot csinált a férje :)) - így D. szegény alig látott fel a munkafelületre :), aranyos volt, ahogy forgott, nyüzsgött. Itt megjegyzem, nekem mind ilyen emberekhez van szerencsém, akiknek nincs nyugtuk, D. is reggel 6-tól este 10-ig folyamatosan pörög, pedig 57 évesen ez már nem is olyan magától értetődő dolog.
Jöjjön a receptem (majd kiegészítem itt a zárójelben a kész tészta mennyiségével, még száradnak, de 2 kg-ra saccolom)
Hozzávalók, 14-15 nagy kerek laphoz:
* 1,5 l kecsketej
* 500 gr finomra darált búzadara
* 12 tojás
* 2 ek só
* annyi liszt, amennyit felvesz ahhoz, hogy nem túl puha, gyúrható tésztát kapjunk
Comments