Skip to main content

Paradicsomos csirke bámiával (Κοτόπουλο με μπάμια)

A bámia vagy okra egy trópusi származású növény, melyet az utóbbi években Közép Európában is próbálnak termeszteni. Hőigényes növény, nem éli túl a fagypontot, ezért általában fedett helyen palántázzák, majd kiültetik a szabadba. Nyár végére érnek be rajta a hosszúkás kucsma alakú termések, melyeket zsengén, zölden kell fogyasztani. Nem mindenki szereti, mert a növény húsában van egy nyálkás anyag, melynek egy részétől ugyan meg lehet szabadulni, de nem mindig sikerül. Mindenesetre nagyon ízletes,  finom köret például csirke mellé. Görögországban a legelterjedtebb fogyasztási mód: paradicsomosan, csirkével vagy magában, sütőben vagy lábosban elkészítve. Más országokban salátaként  is szerepel az asztalon, télire kiszárítják, zsinegre fűzve tárolják, magját kávépótlóként is használják, levest, salátát, főzeléket készítenek belőle. 

Napon kiszikkadt és megbarnult okra

Napon kiszikkadt és kissé megbarnult okra
Mi majdnem kizárólagosan paradicsomosan és csirkével esszük. A képeken lévő ebédünk teljesen véletlenül jött össze, ugyanis augusztus végén ismerősnél jártunk, aki éppen a beszedett okra terméssel bajlódott. Gyorsan el is kunyeráltunk tőle 1 kg zöld kucsmát:) Ráadásul a bámiák meg is voltak pucolva, ami azt jelenti, hogy a tetejükön körbe körbe le volt vágva a kalap rész. Csak meg kellett mosnom őket, majd kitennem a napra.
Ugyanis ez az egyik titka annak, hogy a nyálkás anyag ne az ételbe oldódjon: miután megpucoljuk, illetve vigyázva körbe vágjuk a tetejüket, megmossuk őket, majd alaposan befröcsköljük ecettel. Jól összekavarjuk az egészet, hogy mindenhová jusson ecet, majd egy nagy tepsire kiterítjük és kitesszük pár órára a napra. Ahogy a napon szikkad, a nyálkás anyag is eltűnik belőle, illetve nem az egész, de jóval "szárazabb" lesz, mintha nem tennénk ezt vele. A mélyhűtött bámiás-csomagokon általában írják is, hogy pár percig ecetes vízben kell főzni, majd leönteni ezt az első vizet róla.
Én a klasszikus napon szárítós módszerrel készítettem és nagyon finom volt. Mint minden alapanyag esetében, itt is rengeteget számított, hogy aznap volt szedve, ráadásul olyan helyen volt termesztve, ahol a család magának és nem eladásra termesztette. Így abban is biztos lehettem, hogy egyáltalán nincs, vagy csak minimális vegyszer került rá.




Hozzávalók:

* bámia
* hagyma nem túl apróra vágva
* friss paradicsomlé vagy reszelt túlérett paradicsomok
* olívaolaj
* csirke combok és mell (vagy bármelyik rész)

Elkészítés

Az elkészítése nagyon egyszerű, hasonló a paradicsomos húsokéhoz. Először a húst az olajon elősütjük, majd az olajban megüvegesítjük a hagymát. Mikor a hagyma megüvegesedett, ráöntjük a paradicsomlevet és éppen csak összerottyintjuk. A csirkét tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, melléje öntjük a bámiát, leöntjük a paradicsommártással, ízesítjük, majd készre sütjük. 








Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..