Skip to main content

Tonhalas tészta (Μακαρόνια με τόνο)

Itt vagyok, itt vagyok, csak ritkábban írok! Itt a tavasz és egy magára valamit adó családi házban rengeteg a dolog, munka! Úgyhogy többnyire túlélő étkek készülnek, de amikor meg nem, beírni nincs idő! 
Ahogy írtam elkezdtem egy sajátos böjtöt Tiszta Hétfő után, vagyis nem ettem húst. Viszont halat hallal ettem, míg egy szép nap majd levakartam a bőröm magamról, így gyorsan abbahagytam a halevést pár napra. Most mondhatjátok, ehettem volna csak hüvelyeseket és nem húst, igazatok is van, de valahogy éppen úgy volt, hogy olyan finomság készült, melynek nem tudtam ellenállni!! Így elrontottam a nagyreményű hústalanságom. Aztán pár nap után megint kezdtem halat enni, de vigyázok, ne vigyem túlzásba, mert megfigyeltem, olyankor nagyon vakarózom.
Az egyik finom konzervhalas étkem egy relatíve egyszerű tésztára való szósz, amit a TV-ben láttam ahogy Loukakos séf készített. (aki tud görögül menjen keresse meg a videót az Alpha TV-nél, Menegaki műsorában). Rögtön el is készítettem és bekerült a kedvencek közé!



Hozzávalók:
* kb. 2-3 ek apróra vágott fokhagyma
* 1 ek csípős pirospaprika
* 2 paprika apróra vágva, ha lehet legyen piros
* maréknyi olívabogyó kimagozva és fölaprítva
* 1-2 ek zöldmenta apróra vágva
* egy tonhal konzerv, lecsöpögtetve
* 2-3 ek kapribogyó
* 1ek sóban, ecetben eltett ajóka apróra felvágva (ez egy 15 cm-s halfajta, de lehet sózott heringet is használni helyette, de ha kimarad sem történik semmi:))

A végére:
* 1 paradicsom apróra vágva
* 1 marék zöldhagyma-zöld apróra vágva


Elkészítés:
Olívaolajat hevítek amin először megpirítom a paprikát, majd rázúdítom a fokhagymát és az ajókát, összerotyogtatom. Rá a paradicsomlé és minden egyéb hozzávaló, kivéve a hagyma-zöldet és paradicsomot. Hagyom kicsit lefője a levét, és mártás állagú legyen. Lehúzom a tűzről, beleforgatom a hagymát, paradicsomot és az időközben kifőtt kagylótésztával tálalom. Egyszerű és nagyszerű!:)





Comments

Vicuska said…
A receptet viszem!!!!

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..