Skip to main content

Ravani (Szirupos darás kevert)

Ezt a süteményt készítettem Tiszta Hétfőre és ugyan nem böjtös, de finom:) hasonló a szirupos joghurtos süteményhez, de ezt búzadarából készítik és sokkal könnyebb a tésztája mint a lisztes változatnak. Ráadásul nem nehéz elkészíteni, sőt.

Az előírt mennyiségeken annyit változtattam, hogy dupla adag citromreszeléket tettem bele, ráadásul egy nemrég frissen lereszelt narancsnak a héjából is egy nagy leveskanálnyit. A receptben használt csészeadag nálam 200 ml volt, egy nagy teáscsésze. A darából (simigdali/semolina) nálunk lehet durva vagy finom változatot kapni, én most a finomra darált változattal készítettem, mert az volt itthon. Ez annyira finomra van darálva, hogy szinte már lisztszerű.

Hozzávalók:
4 tojás
2 csésze dara
1 csésze finomliszt
1 csésze joghurt (kicsöpögtetett!)
1 1/2 kiskanál sütőpor (nyugodtan mehet bele 2 kiskanálnyi)
1 mokkáskanálnyi vaníliapor
1 csésze étolaj (nem olíva)
1 csésze cukor
narancs és citromreszelék

Szirup:
4 pohár cukor (250 ml-s pohár)
31/2 pohár víz
3 citromhéj-szelet


A tojásokat a cukorral a mixerben habosra keverem, majd fokozatosan minden mást hozzájuk adok, a lassú keverésre véve a gépet. Mikor kész, beleöntöm egy kiolajozott tepsibe, az enyém 30x22 cm-s. 180 fokon kb 45 percet sütöm a középső rácson, addig, amíg a beleszúrt kötőtűre vagy éles késre semmi nem ragad.

Időközben a szirupnak valókat 5 percig főzöm. Mikor kiveszem a süteményt lassanként adagolva, egy merőkanállal ráöntöm a szirupot és hagyom teljesen kihűlni. Kihűlés után letakarva kell tartani, mert a felső része kiszáradhat.


Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..