Ma vendégek voltak hivatalosak hozzánk, gondoltam, ha már Görögországban nem divat megemlékezni az ember születésnapjáról, majd megemlékeztetem én őket a szülinapomról:) Félretéve a viccet, tényleg nem foglalkoznak a születésnapokkal, még családon belül is simán meg sem említik. Így hát meghívtam barátainkat egy baráti csevegéssel összekötött ebédre.
A menü a következő volt:
A menü a következő volt:
- ördög polipja (a neten ha rákerestek, mindenhonnan előbukkan az én receptem, melyet legelőszőr 1999-ben írtam be a gimli konyhalistára és ITT találjátok)
- töltött zöldségek (már ezer-milliószor leírtam a blogban)- saját kenyér
- római saláta
- böjtös epertorta
A barátaink böjtölnek, de én is kerülöm amennyire tudom a húst, az ilyen böjtös időszakok nagyon jók egy kis méregtelenítésre. Az epertortához készítettem egy tojás és tej nélküli piskótát.
Hozzávalók:
160 gr kristálycukor
1 csomagocska vaníliás cukor vagy 1 kiskanál vaníliapor
6 evőkanál étolaj
3 ek ecet
250 ml víz
250 gr liszt
1 csomag sütőpor (én 3 púpozott kiskanálnyit tettem bele)
1 kk szódabikarbonát
csipet só
Legelőször a cukrot, vaníliás cukrot, olajat és vizet habosra mixeltem, majd utána hozzáadtam a száraz alapanyagokat. Mindig utoljára adom hozzá a lisztet, mert figyelem, nem-e kell véletlenül kevesebb. Most pontosan a fenti mennyiségeket vette fel a massza, ahhoz hogy jó sűrű, de még folyós piskóta sűrűségű tésztát kapjak. Mindenhez használatos finomlisztet tettem hozzá. Az ecettől kicsit barnás lett a színe, ezért ajánlatos almaecetet használni, hogy maradjon a tészta fehér.
Miután mindent alaposan összekevertem a mixerrel, beleöntöttem egy kiolajozott 26 cm átmérőjű tortaformába és 180 fokon szépen megsütöttem. Általában előmelegített sütőben 20-25 perc alatt meg szokott sülni a piskóta, de most láttam rajta, hogy nincsen kész. 30 perc után kinyitottam a sütőajtót és egy vékony, éles kést szúrtam a közepébe, majd mikor láttam, hogy semmi nem ragadt rá, eloltottam a sütőt. Hagytam még 5 percet a kinyitott ajtajú sütőben, majd kivettem. Kb. 10 perc múlva, mikor a gőz már kijött belőle kiemeltem a sütőpapírtól fogva, amit sütés előtt szépen beterítettem a formába. Rácsra tettem és hagytam teljesen kihűlni.
Utána 2 lapra vágtam, de ügyesebbek vághatják 3 lapra is, kijön belőle. A lapok belső felét alaposan beöntöztem bergamot-sziruppal. Ez az a szirup, ami nekem visszamaradt a bergamot-kanalas-szirupos édességeimből, de ha nem lett volna, akkor készítettem volna szirupot. Mindig alaposan beszirupozom a lapokat, ettől puhák és édesek. Kb. 300 gr szirupot használhattam el, ez azt jelenti hogy kb. egy pohárnyi cukrot oda lehet tenni annyi vízzel, hogy 1 ujjnyira ellepje, főni. Bele kell vágni egy darab citromhéjat vagy narancshéjat és 5 percet kell főzni. Miután langyosra hűlt, ezzel lehet kenni a lapokat.
Krém:
500 gr növényi tejszín
500 gr eper
kb. 3-4 ek porcukor
opcionálisan zselatinlapok (nem böjtös)
A krémmel könnyű bánni, abban az esetben, ha porból készítjük. Itt felénk lehet kapni olyan növényi tejszínt, melyet porformában árulnak és csak vízzel kell kikavarni. Ezzel a legkönnyebb elkészíteni, mivel tudjuk, hogy az eper levet enged, így a növényi tejszínt kevesebb vízzel kell kikavarni, mint az előírt. Így keményebb lesz a krém.
Ha folyós növényi tejszínt használunk, mint én, akkor számítsunk arra, hogy a krém is kissé folyós lesz és nem lehet szépen díszíteni, olyan lesz, mint az enyém:) ha nem kell böjtös legyen, akkor fel lehet használni 3 zselatinlapot, előírásszerűen feloldani és a krémbe keverni, ez megköt a hűtőben 4-5 óra múlva és szépen összefogja a krémet.
A többi pofonegyszerű: meg kell tisztítani az epret, pár szemet visszatartani hogy a tetejét kidíszítsük, de a belső lapra is lehet tenni. Én a belső lapot vastagon megkentem a krémmel és sűrűn kiraktam eperrel. A krém a felvert tejszín, melyet annyi porcukorral kavarjunk ki, amennyire édesnek szeretnénk. Nálam 4 ek-ra volt szükség. A felvert tejszínbe pedig bele kavartam az összemixelt epreket. Nagyon finom krém, nekünk annak idején anyukám készítette és pohárban kaptuk, kiskanállal dobáltuk befelé:)
Tehát összegzés: lapokat megkentem sziruppal, első lap, krémmel megkentem, kiraktam eperrel, második lap, megkentem, kiraktam és kidíszítettem. Könnyebb elkészíteni mint leírni, komolyan!
A megmaradt mennyiségből ítélhettek, finom volt-e vagy sem:)
No és hadd számoljak be a cukiságokról: kaptam egy aranyos húsvéti tojástartót. A barátnőm egy kézműves női szövetkezet elnöke, ITT van a FB lapjuk.
Alig várom, tojások kerüljenek bele:)
Comments
És nagyon helyes a barátnőd készítette húsvéti tojástartó!
Sok hímes tojást kívánok bele!
Nagyon aranyos a tojástartó !
És külön élvezettel nézegettem a képeket, hiszen én voltam ott az üzletben Veletek, élőben láttam a kínálatot.
Kellemes Húsvéti ünnepeket !