Ez az egyik legősibb kultúrnövény, őshazája Észak Afrika. Az ókorban általánosan elterjedt volt a fogyasztása, Görögországban a mai napig előszeretettel fogyasztják. Ami érdekes, hogy a görögök nagy része szenved a G6PD enzimhiánytól (Glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiány), mely egy örökletes állapot és az ebben szenvedőkre nézve a fava bab egy veszélyes étel. Emiatt Görögországban a babák megszületésekor automatikusan elvégzik az egyszerű vértesztet, aminek alapján aztán közlik a szülőkkel ha a gyermeknél fennáll ez a probléma.
A magok fehérjében és keményítőben gazdagok, így takarmányként de emberi táplálékként is megállják a helyüket Görögországban (is). Zöld hüvelyű állapotában is készítenek belőle egyszerű, citromos salátákat, de a nagy babokat is előszeretettel fogyasztják.
Első variáció: Főtt bab szkordaliával
Hozzávalók:
(4-5 személyre)
1/2 kg száraz disznóbab
2 száraz közepes lila hagyma apróra vágva
1/2 - 1 csésze olívaolaj
só, bors, oregánó (szurokfű)
Elkészítés:
Egy éjszakára beáztatjuk a babokat, majd kiszedjük egy kés segítségével mindegyikből egyenként a fekete közepét. Főzés előtt leöntjük róla a vizet és fazékba tesszük, annyi hideg vízzel leöntve, hogy jól ellepje a babokat. Amikor elkezd főni és a víz befeketedik, leöntjük róla ezt az első levet, majd felöntjük az egészet újból forró vízzel. Addig főzzük, amíg majdnem puhák. Ekkor hozzáadjuk a többi hozzávalót és addig főzzük, amíg teljesen megpuhulnak és sűrű olajos mártásban maradnak.
Ezt általában "szkordáliával" (fokhagymás krumplipüre) tálalják.
Második variáció: Főtt paradicsomos bab szkordáliával
Ezt általában "szkordáliával" (fokhagymás krumplipüre) tálalják.
Második variáció: Főtt paradicsomos bab szkordáliával
Hozzávalók:
(4-5 személyre)
1/2 kg száraz disznóbab
2 száraz közepes lila hagyma apróra vágva
1/2 - 1 csésze olívaolaj
só, bors, oregánó (szurokfű), rozmaring ágacska, babérlevél, édes piros paprika
paradicsompaszta
Elkészítés:
Majdnem ugyanúgy mint az előbbi variációnál, csak utolsó lépésként még hozzáadjuk a paradicsomlevet vagy -pasztát és készre főzzük.
Comments
A paradicsomos bab esetében a fotókon úgy tűnik, hogy előbb a hagymát pároltad meg, és arra tetted a babot - jól látom? Viszont a leírás alapján főzni kell a babot és ahhoz adni a nyers hagymát. Bocsi, hogy értetlenkedek, de szeretném elkészíteni, és szeretnám, ha jól sikerülne:-) Köszi, Éva
köszi, Éva
Sok sikert!