Skip to main content

Reset

Mit mondjak.. a blogot megint nyilvánossá tettem, egy időre :) Csak úgy. Ilyen most a kedvem. Rapszodikus a természetem, nagyon hamar megunok valamit, vagy belefáradok valamibe, de előtte alaposan kivesézem. Aki nem ismerne, megnézheti a bemutatkozómat vagy gyorsan elmondom, mindennapi, unalmas, mégis kalandos életem volt/van és közelebb állok az idős korhoz mint a fiatalhoz 😉. Most kalandos vagy unalmas? 😃 Tudomisén.. Görögországban élek harmincvalahány éve és úgy általában nyugtalan természetem van, mindig valamibe bele kell bonyolódnom ahhoz hogy jól, illetve nem jól érezzem magam. A harmincvalahány év alatt eleinte Athénban laktam, majd 10 évet Evián, most megint Athénban. Többnyire nagy cégeknél dolgoztam, most is azt csinálom, de próbáltam saját businesst, amit nem jól kezdtem és akkor hagytam abba, amikor nekem már megvolt a Youtube csatornám és akkor kezdtek a youtuberekből influencerek lenni.. Mindegy a lényeg, hogy ez a blog nagyon régi, az eredetit még 2004-ben kezdtem, azóta rég meggazdagodhattam volna belőle, ha van eszem 😃



Ami a paleot illeti, az ezelőtti blogbejegyzésben említettem, hogy több mint 6 éve paleozom, az első 3-ban nagyon szigorúan, utána kissé hígabban és hogy az egészet elrontottam a mostani Magyarországi/Erdélyi utam alatt november elején.

Nem volt szándékomban visszaállni hamar a paleora mert nagyon hiányzik a hagyományos konyha. Sajnos azonban kb 1 hét összevissza evés után előállt egy régi panaszom, ami a löketet adta annak idején a paleozáshoz: éjszaka erős gyomorfájdalomra ébredtem a gyomorszáj körül, ami enyhült ha mosdóba mentem, de megint előállt és el kellett játszani az egészet vagy háromszor. Ezzel annak idején voltam orvosnál, nem találtak semmit, aztán kitaláltam, hogy a bab, aztán mégsem, végül paleo és rendben voltam eddig. Így gyorsan gluténmentesre váltottam, de nem ígérem, hogy betartom szigorúan. Szeretnék pitát enni, bugatsat stb néhanapján. Szóval fogalmam sincs mi legyen.

Az előbbi postban említettem a hízást is, bizony plusz 10 kg van rajtam. Lehet hogy mostmár csak 9, mert próbálkozom mint a kicsikutya kakilással  😊
Az újabb sztorim az intermittent fasting ..
Hétközben szeretném alkalmazni és hétvégén nem. Ennek lényege, hogy 16/8 órás keretekben lehet enni, vagyis 16 órát nem és a megmaradt 8 órában lehet. Pénteken én este 9-től nem ettem, aztán másnap 1-re terveztem, majd 1 előtt negyed órával szóltak hogy 1-kor meeting és majd meghaltam :) Nagyon a meeting témájára összpontosítottam 😉

A blogot megpróbálom megint beindítani. Lassan nem is emlékszem mit hogyan kell és időm, energiám sem sok, de szeretek "alkotni" ilyen módon, írással, ráadásul ösztönöz a dolog a főzésre ami nem mindig könnyű, mert sokszor szívesebben döglenék a kanapén minthogy bármit is csináljak. Kicsit később jövök recepttel is.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..