Skip to main content

Paradicsomos köményes fasírtok (Σουτζουκάκια)

A sutzukaki jellegzetes görög fasírt, amit paradicsomszósszal fogyasztanak. Kissé másképpen készül mint a hagyományos fasírt. Általában marhahúsból készítik, de én úgy találom, hogy finomabb ha fele fele, vagyis fele marhahús és fele disznóhúsból készül.
Újabb keletű képeim:






Hozzávalók:
- egy 250 ml-s paradicsomkonzerv (én egész paradicsomokat tartalmazó konzervet veszek és felturmixolom, vagy felhasználok 3-4 friss, nagy és érett paradicsomot, melyekről lehúzom a héjukat és felturmixolom).
- fél pohár vörösbor 
- 1 kg. darálthús 
- 1 közepes hagyma (összeturmixolva)
- 2 nagy cikk fokhagyma (összeturmixolva) 
- 1,5 kiskanál só
- 1 kiskanál bors 
- 1 kiskanál darált illatos kömény
- 1 kiskanál édes piros paprika
- 1 kiskanál csipős piros paprika
..és kevés olívaolaj .
A szutszukakiba nem kell kenyér vagy morzsa.
A hozzávalókat jól összedolgozom, , félreteszem picit pihenni, addig elmosogatok, elrendezem a konyhát:)


Hosszúkás fasírtokat készítek, a fent látható tál egyike elég egy ebédre, a másikat félreteszem. A fasírtokat kisütöm olívaolajban, mikor mindkét oldaluk megsült, a tepsibe öntöm a bort, és megvárom, hogy az alkoholgőz elszálljon :)
Eleinte úgy készítettem, hogy a paradicsomlevet ráöntöttem a fasírtokra és éppen csak összefőztem őket, de most már updatelem a leírást. Külön készítek egy paradicsommártást, fél hagymát apróra vágok és egy cikk fokhagymát, olajon megfuttatom majd felöntöm paradicsomlével és bő mártást készítek, ebbe beleteszem a fasírtokat és összefőzöm. Kell egy kicsit főzni a mártást, hogy a hagyma is megfőjön benne.



A másik tál fasírtot be szoktam tenni műanyag dobozba és lefagyasztom. Időnincs napokon nagyon jól jön, hogy csak kikapom, kisütöm őket és egy paradicsomkonzervvel pár perc alatt finom ebédet varázsolok az asztalra.

A végeredmény ez. Lehet variálni a fűszereket és még erősebbre, csípősebbre készíteni, kinek hogyan bírja a gyomra. Vigyázat a köménynek az íze éppen hogy egy keleties aromát kell adjon, nem szabad túl sokat tenni bele, elsőre semmiképp ne tegyetek egy kiskanálnál többet egy kiló húshoz!
Sok sikert!

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..