Skip to main content

Praszorizo avagy póréhagymás rizs (Πρασόρυζο)

Hihetetlen, hogy erről az ételről még nem beszéltem. Egyik legegyszerűbb, egyszerűségében legízletesebb egytálétele a görög konyhának. Manapság már sokféle változatát meg lehet találni a neten, de az az igazi, amelyikben nincs semmi egyéb a klasszikus alapanyagokon kívül, ezek pedig a rizs, póréhagyma, hagyma, kapor, zöld menta, olívaolaj és citromlé. Ezt sokan variálják, egyéb alapanyagok hozzáadásával, mint paradicsom, gomba, stb., de ezek csak annyit tesznek, hogy megváltoztatják az eredetí ízvilágát ennek a klasszikus görög ételnek.


Általában ezt az ételt annyira egyszerűnek és mindennapinak tartja a közvélemény, hogy valószínűleg így történhetett, hogy a blogom sokéves történelme alatt egyszersem esett róla szó. Talán azért is, mert első próbálkozásaim nem voltak éppen sikeresek. Egyszerű étel, de az igazi állagát el kell találni. 

Hozzávalók:

1 1/2 cs amerikai típusú rizs
3 póréhagyma karikázva
3 lk apróra vágott kapor
3 lk apróra vágott friss zöldmenta vagy 1 1/2 lk szárított
1 apróra vágott hagyma
kb. 1200 ml zöldséglé (vagy víz)
1 1/2 kk cukor (én nem szoktam!)
1-1 1/2 citrom leve
kb. 100 ml olívaolaj a főzéshez és még pár kanállal felszolgáláskor
1 kk só
1/2 kk bors




Elkészítés:

Az elkészítése nagyon egyszerű. Az olajon megfuttatjuk a hagymát, rátesszük a póréhagymát és addig hagyjuk, kevergetve, amíg a hagyma majdnem barnulni kezd. Ekkor hozzáadjuk a rizst és átpirítjuk. Felöntjük a zöldséglével, hozzáadjuk a kaprot, mentát és nagyon lassú tüzön készre főzzük.Mikor kész (20 perc múlva), lezárjuk alatt a tüzet, hozzáadjuk a citromlevet, összekeverjük, és hagyjuk, míg kissé lehűl és magába szívja mind a levet. Tálaláskor öntünk még rá kevés olívaolajat és megszórjuk apróra vágott kaporral. A savanyúságát fokozhatjuk több citromlé hozzáadásával.

Jó étvágyat!





Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..