Skip to main content

Töltött padlizsánszeletek sütőben (Μελιτζάνες παπουτσάκια)

Erről az ételről már írtam ebben a bejegyzésben.  Ez alkalommal eredeti formájában készítettem el, vagyis bárányhússal. Az étel török eredetű és ott bárányhússal készítették.Aztán valószínűleg a könnyebb és gyorsabb elkészítés miatt, Görögországban áttértek a darált húsos változatra. Elég sok munkával járó étel, de aki szereti a keleties ízeket és a bárányhúst, azt az eredmény kárpótolja a fáradtságért :)

Az étel elkészítése tulajdonképpen három fázisból áll. Az első fázisban előkészítjük a padlizsánokat. A hagyományos elkészítési mód abból áll, hogy a padlizsánszeleteket olajban elősütjük. Én ez alkalommal változtattam ezen és kipróbáltam egy könnyebb verziót, ami azt jelenti, hogy a padlizsánszeleteket a sütőben sütöttem elő, nagyon kevés olaj felhasználásával. Így a végeredmény könnyebben emészthető lett és nem utolsósorban jóval kevesebb olívaolajat használtam el.

A második fázis a hús előkészítése. Ez abból áll, hogy a bárányhúst egy finom paradicsomos lében puhára főzzük.

A harmadik fázis pedig az összeállítás és végső kisütés, amikor a padlizsánszeleteket megtöltjük a szaftos hússal, ezeket befedjük egy sajtos mártással és sütőben pirosra sütjük.

A negyedik fázis pedig az étel eltüntetése :)

Lássuk tehát az elkészítés momentumait.




Hozzávalók (3 személyre):

3 nagy padlizsán

Húshoz:
kb. fél báránycomb
1 kisebb hagyma
1 cikk fokhagyma
1 babérlevél
1 konzerv paradicsom
1 pálinkáspohár ouzo vagy tsipuro (vagy konyak)
1/2 kk kömény
só, bors
1 marék petrezselyemzöld

Sajtmártás:

2 tojás
kevés tej vagy tejföl
3-4 ek reszelt sajt
2 ek liszt (én szezámlisztet használtam)

Elkészítés:

A padlizsánokat megmosom, hosszában középen elvágom, hogy 2 nagy vastag szeletet kapjak mindegyikből. A húsukat keresztbe bevagdosom, sózom, borsozom. Belehelyezem őket egy tepsibe, kissé leöntöm a felületüket olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben addig sütöm, amíg megbarnulnak és a belük megpuhul.


Időközben előkészítem a húst is. 
Én egy egész báránycombot készítettem most, 1 nagy hagymával, 2 cikk fokhagymával, tehát a hozzávalóknál leírtak duplájával. A kész húsból maradt 2 adag, amiből egyiket máris elfogyasztottuk makarónival, tehát egy combból többet kapunk, mint ami a 3 padlizsánhoz szükséges. A combot 3 darabba vágta nekem a hentesem és úgy ahogy levagdosta róla a kék pecsétet is. Megmostam, megtörölgettem a húst konyhapapírral, majd olajon gyorsan átsütöttem. Kivettem, az olajon megfonnyasztottam a hagymát, majd a fokhagymát, visszatettem a húst és leöntöttem a tsipouroval (görög törkölypálinka, nem olyan erős mint a magyar). Miután az alkohol elpárolgott, az egészet nyakon öntöttem a paradicsomlével, beletettem a babérlevelet, köményport, sót, borsot, még annyi vizet, hogy majdnem ellepje és fedő alatt puhára főztem. Mikor puha lett a hús, levettem a fedőt, hogy a mártás kellőképpen besűrűsödjön.


A kész padlizsánokat kicsit villával megnyomkodtam, úgy, hogy ne szakítsam ki a héjukat, de a belüket kicsit összetörjem.


A húst kivettem a mártásból és kicsontoztam, majd darabosra vágtam.


Visszatettem a mártásba és hozzáadtam a felvágott petrezselyemzöldet is.


Időközben egy nagy krumplit felkockáztam és majdnem készre főztem sós vízben. A húst és petrezselymet összekevertem a  mártással, majd ezzel megtöltöttem a padlizsánszeleteket.


A tepsiben az üres helyeket a megfőtt krumplikockákkal kitöltöttem.


Elkészítettem a sajtmártást. Nekem most éppen volt kevés kecsketej-fölöm, ezt összekevertem 2 enyhén felvert tojással, 2 ek szezámliszttel (kávédarálóban megdaráltam szezámmagot) és annyi reszelt sajttal, hogy sűrű massza legyen. Ezzel beterítettem a padlizsánokat, kivéve egyet, melyet csak parmezánsajt-pehellyel szórtam meg.



200 fokos sütőben pirosra sütöttem. Kell hagyni állni egy kicsit, nem szabad forrón tálalni, mert szétesik minden. Amíg "kifújja" magát és szoba-hőmérsékletűre hűl, összeáll, kicsit összeszilárdul és nagyon szépen lehet majd felszolgálni. Én személy szerint nagyon szeretem, talán a bárányhúsos változatot még jobban, mint a darált húsosat.






Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..