Skip to main content

Töltött cukkinik citromosan (hagyományos és paleo változat)

A citromosan behabart, darált húsos töltelékkel töltött cukkinik egy nagy klasszikus Görögországban. Általában hosszúkás, közepesen vastag cukkinikből készül, amiket egyforma magas darabokra vágnak, majd a belüket kivájják és megtöltik. Én most kerek cukkinikkel készítettem, de az a véleményem, hogy sokkal jobb a hosszúkásból készíteni, mert jobban be lehet passzítani a fazékba. A főzésemről videót is készítettem, egyedül, segítség nélkül, ezért nem olyan amilyen egy profi főzős videó, de a lényeg látszik. 
Kétféle tölteléket készítettem, 1/2 kg darált húsból, az egyik a hagyományos rizses, a másik a paleo, vagyis a rizs és lisztmentes. 5-6 nagy kerek cukkinihez elég 250 gr marhahús. 

Jöjjenek a hozzávalók:

* 5-6 nagy kerek cukkini

Hagyományos töltelék:

* 250 gr marha darált hús
* 2 ek Karolina vagy Basmati rizs (vagy legyen más típusú puha szemű, tapadós)
* 1/2 maréknyi szárított zöld menta morzsolva
* kb. 3 közepes zöldhagyma apróra vágva
* 1/2 maréknyi zöld kapor apróra vágva
* 1/2 maréknyi petrezselyem apróra vágva
* 1/4 kk só, csipet bors
* maréknyi cukkinibél apróra vágva
* kb. 1/2 borospohárnyi víz
* kb- 3-4 ek olívaolaj

Paleo töltelék (rizs helyett sárgarépa):

* 250 gr marha darált hús
* 2 sárgarépa apróra mixelve
* 1/2 maréknyi szárított zöld menta morzsolva
* kb. 3 közepes zöldhagyma apróra vágva
* 1/2 maréknyi zöld kapor apróra vágva
* 1/2 maréknyi petrezselyem apróra vágva
* 1/4 kk só, csipet bors
* maréknyi cukkinibél apróra vágva
* kb. 1/2 boros pohárnyi víz
* kb- 3-4 ek olívaolaj

Fövővízbe: 1 kk só és 1 citrom leve.

Citromos tojásos öntet:

* 2 citrom
* 2 tojás

Hagyományos leveses változat

A cukkinikat kivájjuk, majd jól körbeszurkáljuk egy villával, hogy biztosan jól átfőjenek majd.A tölteléknek valót összedolgozzuk, majd megtöltjük vele a cukkiniket. A maradék darált húsos töltelékből apró húsgolyókat formázunk. A cukkiniket szorosan behelyezzük egy fazékba, majd felöntjük forró vízzel (annyira, hogy majdnem ellepje a cukkiniket) és felforraljuk. A forrásban lévő ételhez hozzáadjuk a húsgombócokat, majd leszedjük az esetlegesen képződött habot, sózzuk, adunk hozzá olívaolajat (kb 3-4 ek), 1 citromnak a levét és lassú tűzőn, lefedve 40-45 percet főzzük. 

Ezután kiszedjük a cukkiniket és a levet besűrítjük, valamint hozzáadjuk a citromos öntetet. Hagyományos módon a sűrítést lisztes habarással végezzük, a paleo ételhez vagy semmivel, vagy lehet főzni a fővőlébe esetleg kevés zellert vagy édesburgonyát, majd ezt felmixelni. Én általában nem levest készítek a paleo változatból, hanem hagyom elfőni a levet addig, amíg sűrűbb lesz, mártás jellegű.

Paleo változat: rizs és gluténmentes, valamint mártásos változat

2 tojást felverünk habosra, majd lassan hozzáadjuk 2 citrom levét. Ehhez adjuk a forró levet lassan kevergetve, nehogy kicsapódjon a tojás. Miután simára elkeveredett, visszatesszük a tűzre és fellobbantjuk. ha levesnek szeretnénk, csak egyet kell lobbantani rajta, ha inkább mártásnak, akkor hagyjuk kicsit sűrűsödjön.

Figyelem:
- ha nagyok a citromok, akkor csak 1 citrom levét adjuk a tojásokhoz és ha még szükséges, pótoljuk a tányérban a citromlevet. ha nem elég savanykás, azt könnyen lehet így orvosolni, de ha túl savanyú, azon már nehezen lehet javítani!
- ha mártásosra készítjük, a fövőlébe kevesebb só kell, mert amikor besűrűsödik túl sós lesz. Az 1 kk só (tengeri só) a leveshez való mennyiség (kb 1 l leves).

Ezt az ételt Görögországban levesként is, de csak mártásosan is fogyasztják, ezért írtam én is mindkét változatot. A paleo változat persze az saját verzió :)

Aki neki szeretne fogni, kukkantson be a videómba is:











Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..