Skip to main content

Szkordalia-fokhagymás püré, paleo módon

Ahogy az előbbi bejegyzéseimben írtam - hekk krokett, szkordalia kenyérből - március 25-n hekket szkordaliaval eszünk hagyományosan Görögországban. A szkordalia-nak most kipróbáltam a harmadik változatát, a paleo változatot, ami azt jelenti, hogy nem készítettem sem kenyérből (gluténmentesség) sem krumpliból, hanem édesburgonyából. Eddig már többször próbáltam pürét készíteni édesburgonyából, de olyan nagyon sosem ízlett, ez most nagyon nagyon jó lett. Ehhez a fehér édesburgonyát használtam fel, amit sütve is nagyon szeretek, talán jobban mint a pirosat.


Hozzávalók:

* 1 közepes édesburgonya
* kb 1 lk petrezselyemzöld
* 2 cikk fokhagyma
* kb. 2-3 ek extra szűz olívaolaj
* 1-2 ek ecet
* só, bors

Elkészítés:

Az édesburgonyát hámozom, mosom, majd citromos vízbe teszem egy kevés ideig, ez megakadályozza, hogy megbarnuljon. Kevés vízben megfőzöm, majd a mixerben minden hozzávalóval összeturmixolom. Kóstolgatni kell és ízlés szerint lehet bele tenni még ecetet, olajat, sőt fokhagymásabbra is lehet készíteni. Minden rántott halhoz nagyon talál.
A lenti képen rántott hekk krokett kísérője.


Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..