Ahogy az előbbi bejegyzéseimben írtam - hekk krokett, szkordalia kenyérből - március 25-n hekket szkordaliaval eszünk hagyományosan Görögországban. A szkordalia-nak most kipróbáltam a harmadik változatát, a paleo változatot, ami azt jelenti, hogy nem készítettem sem kenyérből (gluténmentesség) sem krumpliból, hanem édesburgonyából. Eddig már többször próbáltam pürét készíteni édesburgonyából, de olyan nagyon sosem ízlett, ez most nagyon nagyon jó lett. Ehhez a fehér édesburgonyát használtam fel, amit sütve is nagyon szeretek, talán jobban mint a pirosat.
Hozzávalók:
* 1 közepes édesburgonya
* kb 1 lk petrezselyemzöld
* 2 cikk fokhagyma
* kb. 2-3 ek extra szűz olívaolaj
* 1-2 ek ecet
* só, bors
Az édesburgonyát hámozom, mosom, majd citromos vízbe teszem egy kevés ideig, ez megakadályozza, hogy megbarnuljon. Kevés vízben megfőzöm, majd a mixerben minden hozzávalóval összeturmixolom. Kóstolgatni kell és ízlés szerint lehet bele tenni még ecetet, olajat, sőt fokhagymásabbra is lehet készíteni. Minden rántott halhoz nagyon talál.
A lenti képen rántott hekk krokett kísérője.
Comments