Skip to main content

Szkordalia (fokhagymás püré) kenyérből hagyományosan

Március 25-n, ahogyan azt a hekk krokettes beírásomban már írtam, mindig szkordalia-t eszünk, fokhagymás pürét. A krumplis változatról már írtam ITT, most leírom a kenyeres változatot is.

Hozzávalók:

* 4-5 szelet régebbi vagy száraz kenyér
* 4-5 szelet fokhagyma
* 1/2 csészényi extra szűz olívaolaj
* 2-3 ek ecet
* 1/4 kk tengeri só

Természetesen a fentiek mindegyikén lehet ízlés szerint változtatni.
Az elkészítés teljesen egyszerű. A kenyereket vízbe áztatjuk, majd a héjukat levesszük, a belet a mixerben minden más hozzávalóval összemixeljük. Ha színesebbre akarjuk, kevés dióbelet is mixelhetünk bele, sok helyen Görögországban így készítik. Ekkor sötétebb lesz, mint a képen látható, mely csak kenyérbélből készült.
Mindenféle rántott halhoz nagyon talál, de főleg a rántott hekk kísérője.
Jó étvágyat! :)


Comments

Anikó said…
És ez is tetszik nagyon, ki fogom próbálni feltétlenül rántott halakhoz:-))))

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..