Skip to main content

Szkordalia (fokhagymás püré) kenyérből hagyományosan

Március 25-n, ahogyan azt a hekk krokettes beírásomban már írtam, mindig szkordalia-t eszünk, fokhagymás pürét. A krumplis változatról már írtam ITT, most leírom a kenyeres változatot is.

Hozzávalók:

* 4-5 szelet régebbi vagy száraz kenyér
* 4-5 szelet fokhagyma
* 1/2 csészényi extra szűz olívaolaj
* 2-3 ek ecet
* 1/4 kk tengeri só

Természetesen a fentiek mindegyikén lehet ízlés szerint változtatni.
Az elkészítés teljesen egyszerű. A kenyereket vízbe áztatjuk, majd a héjukat levesszük, a belet a mixerben minden más hozzávalóval összemixeljük. Ha színesebbre akarjuk, kevés dióbelet is mixelhetünk bele, sok helyen Görögországban így készítik. Ekkor sötétebb lesz, mint a képen látható, mely csak kenyérbélből készült.
Mindenféle rántott halhoz nagyon talál, de főleg a rántott hekk kísérője.
Jó étvágyat! :)


Comments

Anikó said…
És ez is tetszik nagyon, ki fogom próbálni feltétlenül rántott halakhoz:-))))

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..