Skip to main content

Karnevál és Tiszta Hétfő - galaktobureko (tejkrémes rétes)

Vége van a 3 napos munkaszüneti ünnepségnek. Vasárnap volt a Karneváli felvonulás, az idén nagyon szegényesen rendeződött meg a  kisvárosunkban, de mégis volt valami. Ami az ételeket illeti, a Farsang-vasárnapi menü mindig sült húsok és tejtermékekben bővelkedő ételek, mivel másnaptól kezdődik a szigorú 40 napos Húsvéti böjt. Emiatt ezt a vasárnapot "Tirini"-nek nevezik a "tiri" szóból, ami sajtot jelent. Mivel szeretem a  hagyományos dolgokat követni, csak mert jó hecc :), ezért ezen a napon mindig készítek tiropita-t vagyis sajtos rétest és galaktobureko-t, vagyis grízes krémes süteményt. Mindkettő már bent van a blogban, de mivel most is változtattam kissé rajtuk, ezért most újból beírom, sőt a galaktobureko leírását nagyon sok fázisfotóval bővítem. Mikor gyermekemnek fotós kedve támad, akkor könnyű a blogolás, mert sok fénykép születik, több a kelleténél, nehéz a válogatás :)

Jöjjön hát elsőre a galaktobureko recept.
Ez egy jellegzetes, kissé keleties, szirupos-tepsis édesség. Nem annyira édes, mint a többi tömény szirupos, de mindenképpen édesebb, mint amihez az átlag magyar szokva van. Én megmondom őszintén, ezt még édesebbnek is el tudnám képzelni :) A galaktobureko, vagyis a tejes krémes készítéséhez még nem próbáltam saját magam nyújtani lapokat. A nagyon vékony réteslap szükséges hozzá, amit itt "fylo krustas" néven árulnak. Végülis ez egy egyszerű vékony réteslap, egyszer majd nekiállok magam nyújtani, de mivel most a tiropita-nak is én nyújtottam, a kettő együtt sok lett volna. Ennyi bevezető után jöjjön a konkrét recept.



Hozzávalók:

* 500 gr vékony réteslap
* kb. 250 gr olvasztott vaj a kenegetéshez

Krémhez:

* 1,5 l tej
* 300 gr finomra darált gríz
* 300 gr kristálycukor
* 60 gr vaj
* 3 kk vaniliapor
* 6 tojás
* 1 citrom héja reszelve

Szirup:

* 300 gr kristálycukor
* 250 gr víz
* 4-5 citromszelet
* 4-5 db szegfűszeg vagy késhegynyi por szekfűszeg

Elkészítés:

A tejet a cukorral közepes tűzön felforraltam és hagytam 3 percet főni. Ekkor beleöntöttem a grízt, és pár percig hagytam rotyogni, hogy besűrűsödjön. Ekkor lehúztam a tűzről és kivittem a balkonra hűlni. Mikor langyosra hűlt, behoztam és tovább dolgoztam vele. Belekavartam az időközben kemény habbá vert fehérjéket, tojássárgát, vaníliát és vajat. Mindent nagyon jól eldolgoztam, majd a krémet félretettem.
















Elővettem a réteslapokat. Ezeket itt nálunk téglalap formában árulják. Egyenként egy-egy lapot alaposan megvajaztam az olvasztott vajjal, majd a lap aljának a közepébe egy nagy kanállal tettem a krémből. Erre ráhajtogattam két oldalról a lapot, megvajaztam mindenhol, majd felhajtogattam. Így kis rudakat kaptam, amiket szépen lehelyeztem egy nagy tepsi aljába. Mindegyik tetejét bőven megkentem vajjal, majd 180 fokos elektromos sütőben pirosra sütöttem őket.













Időközben elkészítettem a szirupot. A cukrot felöntöttem a  vízzel, beletettem a citromot, szekfűszeget és hagytam pár percig forrni. Langyosra hűtöttem. A forró süteményre ráöntöttem merítőkanállal a hideg vagy inkább langyos szirupot, amit a sütemény azonnal be is szívott. Legközelebb kicsivel több szirupot fogok készíteni, még egy fél adagot. Mikor langyosra hűlt, már lehetett is kóstolni :)



Comments

Csilla said…
Óóóó, de finom lehet, köszi a receptet mentem, ki fogom próbálni. :)

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..