Skip to main content

Karnevál és Tiszta Hétfő - Tiropita (sajtos rétes)

Ahogy az előbbi beírásban említettem, a Tirini vasárnap főétele nálunk mindig a sajtos rétes. Ezt már többször leírtam, de megint leírom, mert időközben javítottam az elkészítési módszereimen. Az alaptészta receptem itt van leírva részletesen, viszont most hozzátenném, hogy nagyon jó, ha a tészta kicsit pihen, mert könnyebben nyújtható. Nem szabad viszont túl puha legyen, mert akkor rengeteg liszt kell még a nyújtáshoz és soká is tart majd.

A másik fontos újításom, hogy már nem az általunk ismert nyújtófával nyújtom, hanem a görög asszonyok által használt, nagyon vékony réteslap nyújtáshoz való rúddal, amivel sokkal gyorsabban dolgozom. Mindenképpen én a lapok készítésére (8 lap) 1 órát szoktam számolni. Nem sietek vele, mindig olyankor csinálom, mikor egyedül vagyok a konyhában és alaposan, jó kedvvel állok neki, másképpen nem fog sikerülni.


A tiropita tölteléke 500 gr sajt, 6 tojás és annyi tej, hogy jó folyós legyen az egész massza. A sajtok fele általában nálam fetasajt, a másik fele másfajta sárga-sajt  ami van itthon. Most fele felében feta és "regatto" ment bele, csipetnyi só pluszban, jó sok bors. 4 lap alul, egyenként megkenve, töltelék, 4 lap felül egyenként megkenve. Felső lapot általában összegyűrve szoktam rátenni, most megfeledkeztem róla, de így is finom lett.



A levágott tésztát elteszem egy jól zárható ételes dobozban a hűtőbe, majd az elkövetkezendő napokban felhasználom a kenyerembe öreg-tészta gyanánt.



Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..