Skip to main content

Paradicsomos, olívabogyós kalamari

A Tiszta Hétfői ünnep egyik általam készített finomsága volt ez. Annyit érdemes előre tudni a kalamari, tintahal és társairól, hogy ha másnap fogyasztjuk, akkor számítsunk arra, hogy a húsa besötétedik. Ezeket jobban szeretem frissen, de másnaposan sem rosszak.
Az ételhez fagyasztott kalamari darabokat használtam fel, olyanokat amik tisztítva voltak ugyan, de nem teljesen bőrtelenítve.


Hozzávalók:

* 1kg kalamari (tintahal)
* 2 csésze kimagozott és nem túl apróra vágott eltett olívabogyó
* 300 gr paradicsomkonzerv vagy sűrített paradicsomlé
* 2 hagyma
* 2 cikk fokhagyma
* 1/2 maréknyi petrezselyemzöld
* kevés kapor
* olívaolaj, só, bors
* 1 pohár vörösbor

Elkészítés:

Az elkészítés úgy kezdődik, mint a görög ételek 90%-nál :) Apróra vágjuk a hagymát és fokhagymát, majd üvegesítjük a forró olívaolajon (1 ujjnyi). Ebbe majd belezúdítjuk a kalamarit, úgy fagyosan, majd kienged a lábosban.




Mikor már lesül, felöntjük a borral.
Ezután hozzáadunk minden mást, kivéve a zöldeket és az olívabogyót. Kóstolgatjuk, mikor majdnem puha a hús, akkor adjuk hozzá a petrezselymet, kaprot és olívabogyót. Összefőzzük, hagyjuk besűrűsödni a mártást, leellenőrizzük kóstolgatással, hogy minden meg van puhulva és lekapcsoljuk alatta a tüzet. 
Ez az étel akkor finom, ha már kissé hűlt és állt, szépen összeérnek az ízek, de úgy melegében is nagyon jó. Rizs talál hozzá köretnek.



Comments

Anonymous said…
Hat ez nagyon nagyon jol nez ki!!

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..