Skip to main content

Januári szösszenet

Ebben a hónapban ellustultam bloggolás szempontjából. Nem is kezdődött az év túl jól, igaz nem volt semmi egetverően rossz dolog. Én kissé elmaradtam mindennel, ilyen olyan okokból. A hónap és a 2013-s év gyönyörű napsütéssel kezdődött.



Készült gyerekeknek pizza, igaz kissé vastagra sikeredett, de bevágták :)


A szép időt kihasználva, tettünk nagy kirándulásokat is.


Segítettünk olívát szedni és kaptunk ajándékba 20 kg frissen sajtolt finom olajat.


Aztán január 8-n megérkezett a tél.

A régebbi képek az 1920-s, '30-s évek Athénjából valók.
A tél nem tartott sokat, csak 3 napot, de még egy hét múlva is volt hó a kertben a nap ellenére.
Aztán a sok megszokott kajakészítést nem fényképezgettem már le, mert nem volt kedvem sok újításra. Egy tál leskelődő halacskát azért megörökítettem :)


..és így szép lassan elérkeztünk az Ágnes naphoz, amikoris természetesen készült egy pár finomság, de azok már a következő bejegyzés témája lesznek :)

Comments

Anikó said…
Nálatok jó, hogy 3 napig tart a hó, itt Magyarországon már két hete esik a hó, néha hófúvások vannak, vidéken járhatatlan utak, a vasút is akadozik, és nagyon hideg van.
Nekem meg már nagyon elegem van a télből, még hátravan a február, az sem szokott kellemes lenni, sőt a március is bizonytalan, alig várom, hogy tavaszodjon, de hol van az még:-))))
Agni said…
Mikor 3 napnál több, akkor valóban nagyon elég belőle :)Mikor gyerek voltam, annyira szerettem a havat, de most csak problémát okoz, így nem is bánom, hogy ez a tél ennyire enyhe volt eddig. A február itt is a leghidegebb hónap, bő csapadékkal, úgy hogy még nagyon is lehetséges 1-2 adag. Kitartást a magyaroknak! Hogy is mondják, január, február, itt a nyár! :)

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..