Skip to main content

Ágnes nap 2. - Csokoládés kevert (Κέικ με σοκολάτα)

Ezt a csokoládés süteményt akár tortaformában is lehet készíteni (24 cm átmérőjű), de fontos, hogy kapcsos legyen, hogy a széleit le lehessen utána venni és a formában szeletelni a süteményt. Nekem ilyenem nincs, így egy téglalpa alakú inox tepsiben szoktam készíteni, ebben is vágom fel, majd mivel ez tetős edény, ebben is tárolom. Tároláskor mindig lefedve kell tartani, hogy ne száradjon ki.




Hozzávalók:
2 cs liszt
1,5 cs cukor
1 kk szódabikarbonát
2 kk sütőpor
1 kk fahéj
250 gr. margarin
1 cs víz
6 ek kakaópor
1/2 doboz (250 gr.) zsíros lecsöpögtetett joghurt
2 tojás

Krémhez:
6 ek margarin
2 ek kakaópor
2 cs porcukor
1/2 doboz (250 gr.) zsíros lecsöpögtetett joghurt
kókuszreszelék, ízlés szerinti mennyiségben (ha akad otthon, enélkül is lehet)

Elkészítés:
Egy kis lábosban felolvasztom a 250 gr-os margarint majd hozzáadom a 6 kanál kakaóport, 1 csésze vizet és összefőzőm.


A lisztet, cukrot, szódabikarbonátot, fahéjat összekeverem egy tálban, majd erre ráöntöm a forró kakaós masszát, jól összekeverem.




Hozzákeverem a fél doboz joghurtot és a két felvert tojást.




Összekeverem, hogy homogén massza legyen, majd beleöntöm egy tepsibe (30 cm x 22 cm).
Előmelegített sütőben, középső rácson sütöm 200 fokon egy negyedórát,  majd 160 fokon még egy órát. Sülés után, résre nyitott sütőben hagyom fújja ki magát. Időközben elkészítem a krémet, majd a már nagyjából kihűlt süteményre öntöm.

A krém elkészítéséhez egy kis lábosban összeolvasztom a 6 kanál margarint, 2 kanál kakaót, 2 csésze porcukrot, a fél doboz joghurtot majd mikor jól összeolvadnak, így melegen ráöntjük a megsült kevertre. Hagyom fedetlenül hűlni, majd ha már megdermedt kicsit, bőven megszórom kókuszreszelékkel ha akad otthon, de enélkül is finom. Tálaláskor szobahőmérsékletű legyen.




Megjegyzés/tipp:
Ne használjunk sütőpapírt és ha lehet olyan tepsit használjunk amiben utána felvághatjuk (ne legyen teflon), mert ha leöntjük a krémmel kellemetlen lesz ide-oda pakolgatni.
A legfinomabb a TOTAL 10%-s joghurttal.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..