Skip to main content

Januári szösszenet

Ebben a hónapban ellustultam bloggolás szempontjából. Nem is kezdődött az év túl jól, igaz nem volt semmi egetverően rossz dolog. Én kissé elmaradtam mindennel, ilyen olyan okokból. A hónap és a 2013-s év gyönyörű napsütéssel kezdődött.



Készült gyerekeknek pizza, igaz kissé vastagra sikeredett, de bevágták :)


A szép időt kihasználva, tettünk nagy kirándulásokat is.


Segítettünk olívát szedni és kaptunk ajándékba 20 kg frissen sajtolt finom olajat.


Aztán január 8-n megérkezett a tél.

A régebbi képek az 1920-s, '30-s évek Athénjából valók.
A tél nem tartott sokat, csak 3 napot, de még egy hét múlva is volt hó a kertben a nap ellenére.
Aztán a sok megszokott kajakészítést nem fényképezgettem már le, mert nem volt kedvem sok újításra. Egy tál leskelődő halacskát azért megörökítettem :)


..és így szép lassan elérkeztünk az Ágnes naphoz, amikoris természetesen készült egy pár finomság, de azok már a következő bejegyzés témája lesznek :)

Comments

Anikó said…
Nálatok jó, hogy 3 napig tart a hó, itt Magyarországon már két hete esik a hó, néha hófúvások vannak, vidéken járhatatlan utak, a vasút is akadozik, és nagyon hideg van.
Nekem meg már nagyon elegem van a télből, még hátravan a február, az sem szokott kellemes lenni, sőt a március is bizonytalan, alig várom, hogy tavaszodjon, de hol van az még:-))))
Agni said…
Mikor 3 napnál több, akkor valóban nagyon elég belőle :)Mikor gyerek voltam, annyira szerettem a havat, de most csak problémát okoz, így nem is bánom, hogy ez a tél ennyire enyhe volt eddig. A február itt is a leghidegebb hónap, bő csapadékkal, úgy hogy még nagyon is lehetséges 1-2 adag. Kitartást a magyaroknak! Hogy is mondják, január, február, itt a nyár! :)

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..