Skip to main content

Szingli kaják

Mielőtt nekiállnék aktuális bejegyzéseknek, muszáj beszámolnom nagy vonalakban a nyárról. Nyáron nemigen szoktam blogolni, ezt tudják, akik fanatikusan olvasnak:)) Nem jön na, van más tevékenység. Aztán ahogy elkezdődik az iskola és a napi rutin, lassan lassan megint kedvet kapok hozzá. Minden évben nyáron úgy érzem, többet nem fogok blogolni, aztán ősszel belevágok. De hogy kajáról is essen szó:)..a nyáron 20 napig csak magamról kellett gondoskodom. Erre az időszakra úgy készültem, hogy jaj be jó, majd salátákon élek és szépen leadok 1-2 kilót. Aztán kiderült, hogy magamra is főzök:) Nem hittem volna:) No nem komplikált dolgokat, de egy biztos, ha kimarad a déli-délutáni főtt vagy salátás ebédem, akkor a gyomrom valahogy nem érzi jól magát. Nem tudnék szendvicseken élni. Így hát gyorsan jöjjenek a képek a szingli időszakomból:
Egyik nap bedobtam egy briam-t (zöldségragut) és melléje sütőpapírban egy csirkecombot. Recept ITT.


Briam maradék tükörtojással, fetával és házi kenyérrel. Még azt is sütöttem magamnak:)
A gyors kaja nálam általában ez a mirelit vegyes-zöldség szokott lenni. Nem sok mirelit dolgot fogyasztunk, de ha éppen sietek, valahová mennem kell, nem jön ki a lépés valami tartalmasabb elkészítéséhez, akkor pár perc alatt megfőzöm ezt a vegyes dolgot és vajjal összekeverem, én nagyon szeretem. Szingli napjaimban a régi kenyeret ettem melléje, bundás-kenyérnek kisütve.


Természetesen a nagy melegben hideg presszó-capuccinoval kényeztettem magam:)
Barátaink halásznak. Kaptam egy adag "sparaggia" nevű kishalat tőlük.
Egyik nap vegyes zöldséggel ettem..
Másik nap dakos jellegű salátával..

Aztán a harmadik adaghoz a vendégházamban nyaraló vendégeimtől kaptam egy finom köretet. Padlizsánt sütöttek ki olívaolajban, kockázták és fokhagymás joghurttal összekeverték. Nagyon finom!


Aztán úgy éreztem, valamit sütni is kell:) Ugyanis kedves vendégeim mindig követik a blogjaimat és látják mennyit sütök-főzök. Aztán megérkeznek hozzám és semmi kóstoló soha semmiből..ugyanis a nyári hónapokban a főzés háttérbe szorul. Így hát most gondoltam muszáj valamit készíteni és kedveskedni vele. És milyen jól tettem, éppen aznap volt F. születésnapja! Készítettem egy körtés kevert sütit (éppen dőlt a körte ránk a körtefáról), melynek az alapja a tavasszal alaposan kikísérletezett tészta, amit a meggyes sütinél használok.Recept ITT.

Kolbász vegyes-zöldséggel
Hagymás máj krumplipürével
Magyaros krumplipaprikás zsúrkolbásszal és uborkasalátával.
Csirkés-rizs, ahogyan Édesanyám készítette, uborkasalátával
Ez persze nem 20 kaja, de hát voltak ismétlődések meg salátás napok, de éhezni nem éheztem, sőt:)

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..