Skip to main content

Szingli kaják

Mielőtt nekiállnék aktuális bejegyzéseknek, muszáj beszámolnom nagy vonalakban a nyárról. Nyáron nemigen szoktam blogolni, ezt tudják, akik fanatikusan olvasnak:)) Nem jön na, van más tevékenység. Aztán ahogy elkezdődik az iskola és a napi rutin, lassan lassan megint kedvet kapok hozzá. Minden évben nyáron úgy érzem, többet nem fogok blogolni, aztán ősszel belevágok. De hogy kajáról is essen szó:)..a nyáron 20 napig csak magamról kellett gondoskodom. Erre az időszakra úgy készültem, hogy jaj be jó, majd salátákon élek és szépen leadok 1-2 kilót. Aztán kiderült, hogy magamra is főzök:) Nem hittem volna:) No nem komplikált dolgokat, de egy biztos, ha kimarad a déli-délutáni főtt vagy salátás ebédem, akkor a gyomrom valahogy nem érzi jól magát. Nem tudnék szendvicseken élni. Így hát gyorsan jöjjenek a képek a szingli időszakomból:
Egyik nap bedobtam egy briam-t (zöldségragut) és melléje sütőpapírban egy csirkecombot. Recept ITT.


Briam maradék tükörtojással, fetával és házi kenyérrel. Még azt is sütöttem magamnak:)
A gyors kaja nálam általában ez a mirelit vegyes-zöldség szokott lenni. Nem sok mirelit dolgot fogyasztunk, de ha éppen sietek, valahová mennem kell, nem jön ki a lépés valami tartalmasabb elkészítéséhez, akkor pár perc alatt megfőzöm ezt a vegyes dolgot és vajjal összekeverem, én nagyon szeretem. Szingli napjaimban a régi kenyeret ettem melléje, bundás-kenyérnek kisütve.


Természetesen a nagy melegben hideg presszó-capuccinoval kényeztettem magam:)
Barátaink halásznak. Kaptam egy adag "sparaggia" nevű kishalat tőlük.
Egyik nap vegyes zöldséggel ettem..
Másik nap dakos jellegű salátával..

Aztán a harmadik adaghoz a vendégházamban nyaraló vendégeimtől kaptam egy finom köretet. Padlizsánt sütöttek ki olívaolajban, kockázták és fokhagymás joghurttal összekeverték. Nagyon finom!


Aztán úgy éreztem, valamit sütni is kell:) Ugyanis kedves vendégeim mindig követik a blogjaimat és látják mennyit sütök-főzök. Aztán megérkeznek hozzám és semmi kóstoló soha semmiből..ugyanis a nyári hónapokban a főzés háttérbe szorul. Így hát most gondoltam muszáj valamit készíteni és kedveskedni vele. És milyen jól tettem, éppen aznap volt F. születésnapja! Készítettem egy körtés kevert sütit (éppen dőlt a körte ránk a körtefáról), melynek az alapja a tavasszal alaposan kikísérletezett tészta, amit a meggyes sütinél használok.Recept ITT.

Kolbász vegyes-zöldséggel
Hagymás máj krumplipürével
Magyaros krumplipaprikás zsúrkolbásszal és uborkasalátával.
Csirkés-rizs, ahogyan Édesanyám készítette, uborkasalátával
Ez persze nem 20 kaja, de hát voltak ismétlődések meg salátás napok, de éhezni nem éheztem, sőt:)

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..