No kéremszépen, hát legyünk őszinték. Mivel ez az én háztartási naplóm és nem törekszem sem Michelin (jól írom?..) csillagokra mint chef:), sem Golden Blog elsőségre, hát tessék, szépen beismerem, én is szoktam nagyokat..buktázni:) Kacagni jó és egészséges, hát tessék, tartsatok velem:)
Szóval ahogyan írtam az előbbi fügés post-ban, szépen összeszedtem egy halom fügét, melyekből az első 3 kg-t elrendeztem annak rendje és módja szerint tepsikben, hadd aszalódjanak. Egészben is, de kinyitva is lepakoltam őket, mert kétféleképpen szerettem volna őket télire elrakni. No de ember tervez, Isten végez ugyebár.
Habár mea culpa, hiszen hallottam az időjárás előrejelzést és figyelmen kívül hagytam. Pedig jól tudom, az első esők Evián mindig legalább 4-5 napot tartanak. Éppen elegendő idő ahhoz, hogy a napra kikerülni nem tudó gyümölcs elkezdjen erjedni, rothadni és penészedni. Bármit csinálj vele. Illetve nem, lehet megmenthettem volna ha a lakásba kerülésük után becsapom a lerbe egy napig 50 fokon szikkadni, de én reménykedtem, hogy másnap majd kisüt a napocska. Hát napocska nem lett, a gyümölcs megtelt bogárral, nem lehetett lerbe tenni. Mindenesetre átéreztem azt, milyen lehet termesztőnek lenni és a időjárás kénye kedvétől függni. Hát jövőben semmiképpen nem szabad ezekkel a munkákkal becsúsznom a szeptemberbe, vagy ha igen, oda kell figyelni az időjárás előrejelzésre. Ez is milyen finom lekvár lehetett volna, most meg a komposztomat gazdagítja.
Jöjjenek a képek az első, napos napon történő munkálatokról:Habár mea culpa, hiszen hallottam az időjárás előrejelzést és figyelmen kívül hagytam. Pedig jól tudom, az első esők Evián mindig legalább 4-5 napot tartanak. Éppen elegendő idő ahhoz, hogy a napra kikerülni nem tudó gyümölcs elkezdjen erjedni, rothadni és penészedni. Bármit csinálj vele. Illetve nem, lehet megmenthettem volna ha a lakásba kerülésük után becsapom a lerbe egy napig 50 fokon szikkadni, de én reménykedtem, hogy másnap majd kisüt a napocska. Hát napocska nem lett, a gyümölcs megtelt bogárral, nem lehetett lerbe tenni. Mindenesetre átéreztem azt, milyen lehet termesztőnek lenni és a időjárás kénye kedvétől függni. Hát jövőben semmiképpen nem szabad ezekkel a munkákkal becsúsznom a szeptemberbe, vagy ha igen, oda kell figyelni az időjárás előrejelzésre. Ez is milyen finom lekvár lehetett volna, most meg a komposztomat gazdagítja.
Bizony ez a mennyiség rám rothadt.. |
Ebből aszalt füge piták lettek volna |
Jól kezdődött |
Szépen aszalódtak |
Sütötte őket a napocska |
Nagyon ígéretesnek néztek ki |
..aztán beütött a ménykő, de majdnem szó szerint. |
Comments
Még igen kezdő háziasszony voltam, és sütőben akartam aszalni. Nem jött össze. Annyira sajnáltam azt a sok finom gombát, mint most Te ezt a sok finom fügét.