Skip to main content

Augusztusi fesztivál és önkéntes kaja-estek

Mint minden görög vidéken, nálunk is az augusztus az abszolút főszezon, nemcsak a turizmus szempontjából, hanem a kulturális események szempontjából is. Ami a turizmust illeti, az idén még inkább a belföldiekre korlátozódott. A külföldi turisták száma eddig is elenyésző volt, de az idén ha megláttunk egy-egy idegen kocsit, még mi is megfordultunk utána. De nem erről akarok írni, hanem a fesztiválról. 

Fesztiválnak neveznek mifelénk egy kulturális eseménysorozatot, mely 1 vagy több hétig tart. Két fesztivál van a környékünkön, az egyik egy magánrendezésben álló kulturális esemény, a másik pedig az önkormányzat által megrendezett. A kettő egymással nagyon is rivális viszonyban áll. A görögökre nagyon jellemző módon, nem tudnak egymás között kiegyezni, így a magán tulajdonban lévő kis nyári színházban rendezett fesztiválon meg sem jelennek azok, akik az önkormányzati fesztivállal vannak kapcsolatban valamilyen módon. A kettő pedig nem ütné egymást, mert a magánfesztivál többnyire klasszikus zenekoncertekből és színházi estekből áll, míg az önkormányzati inkább falunapok jellegű, sok néptánccal és népiesebb eseményekkel.
Az önkormányzat által megrendezett fesztivál minden évben augusztus 1-15 között zajlik. Mondhatni, hogy minden második nap van valamilyen esemény, az önkormányzathoz tartozó valamelyik nagyobb faluban. A fesztivál nyitó és záró-estje természetesen az Önkormányzati székhelyen, vagyis nálunk, Limni-ben van megtartva. A fesztivál egyik szervező tagja, mondhatni alap szervezője a TO LYMNI néptánccsoport (FB-n oldalt szerkesztek a csoportnak, sok videó-val), ahol én is 2 éve már, táncolok. A tánccsoport alapító tagjai között neves és régi Limni-beli családok tagjai vannak, akiknek nagy befolyásuk és beleszólásuk van nemcsak az önkormányzat körül folyó dolgokba, de majdnem mindenbe, ami a környező vidéken történik. Így hát természetesen a fesztivál alatt rengeteg a néptánccsoport tagjaira háruló feladat. 



Minden évben augusztus 1-n, a fesztivál nyitó-napján, felállítjuk a tánccsoport kis bódéját a főtéren. A kis bódé üzletként szolgál a két hét alatt. Itt többnyire olyasmit árulunk, amit a csoport tagjai önkéntesként készítettek: likőröket, szappanokat, lekvárokat, a Limni-beli népviseletet ábrázoló kis figurákat bekeretezve és egyéb ilyesmit. A befolyó pénz a csoport kasszájába megy, ebből fedezzük többek között a kiszállásaink bizonyos költségeit. Az idén három "evős" napot is tartottunk. A nyitó-napon a csoport nőtagjai "pita"-kat (görög rétes) készítettek, ezeket árultuk. Egy későbbi napon "live":), "lukuma"-t, görög fánkot sütöttünk és árultunk. A legutolsó kajás napon pedig édességeket készítettünk és azokat adtuk el. Mindhárom esemény nagy sikerrel zárult, de a legsikeresebb a lukuma nap volt, sorokban álltak az emberek, egy tányér lukuma-ért:)
Az eseményekről "élőben" és "élesben" értesítettem az FB követőim, meg a TO LYMNI rajongókat, de hadd álljon itt most így összefoglalva ez a tevékeny és nagyon kellemes nyári periódus.
Képek a pita-estről:










Ezeket készítettem én. Recept új bejegyzésben, itt a gorogkonyha.com-n

Képek a lukuma-estről:

Olajban sül a lukuma

A tányérban még alaposan leszórjuk dióval és meglocsoljuk mézzel




Sokan ennének




Sor!



"Kyria" Zoi (Zoi asszony), aki a lukuma-t sütötte halomra











..és végül az édesség-est:


Halva



Bugatsa




A barna, nagy kocka az én ravani-m

Előtérben ravani és görög csöröge (diples)

Diples (görög csöröge)

Mustalevria (Mustos krém)

Gyümölcstorta

Joghurt-torta



A fesztivál utolsó két estéje is mindig klasszikusan ugyanaz. Az előesten a tánccsoport előadása élvezhető minden évben, a záróest pedig Limni történelmének felelevenítése, ezekről a gorogkaland.com következő bejegyzésében írok.
Ezt a beírást a gorogkaland oldalamon is megjelentetem.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..