Skip to main content

Augusztusi fesztivál és önkéntes kaja-estek

Mint minden görög vidéken, nálunk is az augusztus az abszolút főszezon, nemcsak a turizmus szempontjából, hanem a kulturális események szempontjából is. Ami a turizmust illeti, az idén még inkább a belföldiekre korlátozódott. A külföldi turisták száma eddig is elenyésző volt, de az idén ha megláttunk egy-egy idegen kocsit, még mi is megfordultunk utána. De nem erről akarok írni, hanem a fesztiválról. 

Fesztiválnak neveznek mifelénk egy kulturális eseménysorozatot, mely 1 vagy több hétig tart. Két fesztivál van a környékünkön, az egyik egy magánrendezésben álló kulturális esemény, a másik pedig az önkormányzat által megrendezett. A kettő egymással nagyon is rivális viszonyban áll. A görögökre nagyon jellemző módon, nem tudnak egymás között kiegyezni, így a magán tulajdonban lévő kis nyári színházban rendezett fesztiválon meg sem jelennek azok, akik az önkormányzati fesztivállal vannak kapcsolatban valamilyen módon. A kettő pedig nem ütné egymást, mert a magánfesztivál többnyire klasszikus zenekoncertekből és színházi estekből áll, míg az önkormányzati inkább falunapok jellegű, sok néptánccal és népiesebb eseményekkel.
Az önkormányzat által megrendezett fesztivál minden évben augusztus 1-15 között zajlik. Mondhatni, hogy minden második nap van valamilyen esemény, az önkormányzathoz tartozó valamelyik nagyobb faluban. A fesztivál nyitó és záró-estje természetesen az Önkormányzati székhelyen, vagyis nálunk, Limni-ben van megtartva. A fesztivál egyik szervező tagja, mondhatni alap szervezője a TO LYMNI néptánccsoport (FB-n oldalt szerkesztek a csoportnak, sok videó-val), ahol én is 2 éve már, táncolok. A tánccsoport alapító tagjai között neves és régi Limni-beli családok tagjai vannak, akiknek nagy befolyásuk és beleszólásuk van nemcsak az önkormányzat körül folyó dolgokba, de majdnem mindenbe, ami a környező vidéken történik. Így hát természetesen a fesztivál alatt rengeteg a néptánccsoport tagjaira háruló feladat. 



Minden évben augusztus 1-n, a fesztivál nyitó-napján, felállítjuk a tánccsoport kis bódéját a főtéren. A kis bódé üzletként szolgál a két hét alatt. Itt többnyire olyasmit árulunk, amit a csoport tagjai önkéntesként készítettek: likőröket, szappanokat, lekvárokat, a Limni-beli népviseletet ábrázoló kis figurákat bekeretezve és egyéb ilyesmit. A befolyó pénz a csoport kasszájába megy, ebből fedezzük többek között a kiszállásaink bizonyos költségeit. Az idén három "evős" napot is tartottunk. A nyitó-napon a csoport nőtagjai "pita"-kat (görög rétes) készítettek, ezeket árultuk. Egy későbbi napon "live":), "lukuma"-t, görög fánkot sütöttünk és árultunk. A legutolsó kajás napon pedig édességeket készítettünk és azokat adtuk el. Mindhárom esemény nagy sikerrel zárult, de a legsikeresebb a lukuma nap volt, sorokban álltak az emberek, egy tányér lukuma-ért:)
Az eseményekről "élőben" és "élesben" értesítettem az FB követőim, meg a TO LYMNI rajongókat, de hadd álljon itt most így összefoglalva ez a tevékeny és nagyon kellemes nyári periódus.
Képek a pita-estről:










Ezeket készítettem én. Recept új bejegyzésben, itt a gorogkonyha.com-n

Képek a lukuma-estről:

Olajban sül a lukuma

A tányérban még alaposan leszórjuk dióval és meglocsoljuk mézzel




Sokan ennének




Sor!



"Kyria" Zoi (Zoi asszony), aki a lukuma-t sütötte halomra











..és végül az édesség-est:


Halva



Bugatsa




A barna, nagy kocka az én ravani-m

Előtérben ravani és görög csöröge (diples)

Diples (görög csöröge)

Mustalevria (Mustos krém)

Gyümölcstorta

Joghurt-torta



A fesztivál utolsó két estéje is mindig klasszikusan ugyanaz. Az előesten a tánccsoport előadása élvezhető minden évben, a záróest pedig Limni történelmének felelevenítése, ezekről a gorogkaland.com következő bejegyzésében írok.
Ezt a beírást a gorogkaland oldalamon is megjelentetem.

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..