Skip to main content

Hogyan állunk a terméssel?

Több mint egy hónapja számoltam be a termésről, a kint fellelhető gyümölcs és zöldségállományról, no nem mindről, hanem amiket itt Evián körülöttem látok, meg amik nálam a kertben megteremnek. A november hónap a legtöbb családban az olívaszürettel telt el. Az idén nem volt eget-rengetően sok a termés, de nem is volt egy terméketlen év. Így a legtöbben több-kevesebb napig szedték és még szedik az olívát. A szomszédos olajprés még éjszaka későn is üzemel, az olívaszag kilométerekig érződik előtte és utána. Nekünk nincs sok fánk és azok is túl fiatalok ahhoz, hogy számottevő terméssel örvendeztessenek meg, azonban annyit szüreteltünk, hogy legyen eltenni valónak. Most a szüretelt olíváink vízben állnak, kell nekik kb. 10 nap áztatás, mindennapos vízcserével, ahhoz, hogy a keserű íztől megszabaduljanak.


Az eltelt hónap többnyire nyirkos, ködös reggelekkel kezdődött olyan +5 fok körüli hőmérséklettel, majd délben felment akár 15-re is és többször kisütött a napocska is. Reggel és du 4 után már semmit nem lehet igazán kint dolgozni a nedvesség miatt, sőt a ruhákat is úgy kell kimosni, hogy 11 körül legyenek kiterítve és legkésőbb 4-kor be kell szedni őket, mert hanem megtelnek nedvességgel, főleg ha nincs szél. tegnap reggel is napra ébredtünk és egész nap nem volt egy felhő sem, kitűnő idő volt ahhoz, hogy a kertemben lévő növényeket is lefotózzam. Ma még a füvet is sikerült lenyírni, talán még egyszer sikerül a havas idő beállta előtt, ami karácsony környékén szokott megérkezni.

Lotos fa a kertünkben

Lotos avagy kaki avagy datolyaszilva
Az idén nincs annyi citromunk mint tavaly, de nyárig gondolom elég lesz családi fogyasztásra

Már csak a fáról szedett, még kissé éretlen citromokat használom a konyhámban

Első év amikor termésünk van a mandarinfán
..és második év grapefruit, most már több gyümölcs van, lehet lesz 10 is:)
Csípős paprika, meg kéne pirosodjon, ha addig nem lesz éjjeli fagy..
Minden évben megijedek attól, hogy a fréziáim ilyen hamar levelet bújtatnak
Még hagyott olívát a fán a férjem, olajnak kevés volt, eltenni-valónak sok, lenne megoldás, de..
Articsóka  - nem tudom, hogy lesz-e még termése is a hidegebb idő beállta előtt, mert eddig csak nyáron volt nekünk
A gránátalmafa elhullatta mind a levelét, még 3 gyümölcs van, a többit már mind megettük:)
A fügefán még pár levél próbálkozik az enyészet elleni harccal
A gyümölcs nélküli eperfa még tartja leveleit
A kis leandereimen még ott a száradt virág
A rózsa még egyet egyet virágzik

A hajnalkák most kezdenek el száradni. Az idén többet bírtak, más években már novemberben száradtan hámoztam le őket a rácsról, hogy a jövő éviek újból bekússzák majd azt...

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..