Skip to main content

Görög fánk (Λουκουμάδες)

László kéréséről nem feledkeztem meg, jöjjön hát a legegyszerűbb görög édesség receptje, a görög fánké, melyet a turisták lukumádész néven ismernek.


Hozzávalók:

1/2 kg sütőporral dúsított liszt
1 csomag, 1/2 kg liszthez való száraz élesztő
1 kiskanál kakukkfű-méz
1 kiskanál só
kb. 2 csésze langyos víz vagy szódavíz vagy bármilyen buborékos üdítő (az íz természetesen belejátszik a végső íz kialakulásába)
bő olívaolaj kisütni


A fenti alapanyagokból egy folyós, de sűrű masszát keverünk. A masszának sűrűbbnek kell lennie a palacsintához készített tésztánál, de még ragacsosnak, folyósnak kell lennie, tehát nem kenyértészta. Miután biztosak vagyunk benne, hogy a habkeverővel vagy fakanállal simára dolgoztuk és nincsenek benne kis csomók, meleg helyre félretesszük és addig hagyjuk, amíg kétszeresére megkel, valamint apró buborékok képződnek benne.

Ezután egy fazékba bőven olívaolajat teszünk és odatesszük a tűzre. Mikor forró, a masszából vízbe mártott kanállal kerek labdákat csípünk ki, melyeket a  forró olajba teszünk és ropogósra sütjük. Utána konyhapapírra tesszük, majd miután lecsöpög róluk a fölösleges olaj, tányérra rendezzük és csorgatunk rájuk bőven mézet, megszórjuk fahéjjal és pirított szezámmaggal.

Jó étvágyat!


Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..