Skip to main content

Paradicsomos köményes fasírt (Σουτζουκάκια)

Erről az ételről már nagyon részletesen írtam egy régebbi bejegyzésben.  A napokban újból terítékre:) kerültek, viszont most hagyma nélkül készítettem el őket, a teljesen hagyományos módszer szerint és nagyon finomak lettek. Íme a pontos recept.





Hozzávalók:
  • 6 cikk pürésített fokhagyma
  • (vagy 1-2 kiskanál sütőben készített fokhagymapüré)
  • 4 kanál olívaolaj
  • 150 ml vörösbor
  • 750-800 gr marhahús darálva
  • 1 lk köménymagpor
  • 1 tojás
  • 200 gr kenyérbél, melyet előzőleg vízbe áztattunk, majd tenyerünk között kinyomkodtuk
A sütéshez:
  • liszt
  • a tepsi alján 2 cm-s vastagságban olívaolaj
A mártáshoz:
  • 300 ml sűrű paradicsomlé
  • 1 lk édespaprika
  • 1/3 lk csípős paprika
  • 3 lk olívaolaj
  • 1 1/2 lk jó minőségű borecet
  • 2 kk morzsolt, szárított bazsalikom
  • só, bors
A felsorolt anyagokból  összeállítjuk a fasírtokat, úgy, hogy kissé hosszúkás formájuk legyen.


A bort csak lassan adagoljuk, jó részét a kezünkre öntjük dagasztás közben. A fasírtok ne legyenek nagyon puhák, de nagyon kemények sem. Az összegyúrt húst ha időnk van, pihentessük fél órát lefedve a hűtőben. Miután a fasírtokat elkészítettük, kisütjük őket forró olívaolajban (vigyázzunk az olaj ne füstöljön! Nem lehet olyan magas hőfokra melegíteni mint pl. a kukoricaolajat!). Mikor megsültek a fasírtok és szorosan egymás mellett vannak a tepsiben, hozzáöntjük a mártásnak valót, úgy, hogy az ecet legyen az első. Pár percet hagyjuk együtt összerottyanni és kész is van.


Tippek:
A fasírtok megpuhulnak a mártásban, elveszítik a ropógósságukat. Akinek ez nem ízlik, készítse el külön a mártást és utólag öntse a fasírtok mellé, a képen így lett készítve, mert az egyik családtag így szereti.
Másik ötlet, ez a mártás "dipp"-ként is fogyasztható, vagyis nyersen, ekkor csak a kisütött fasírtok mellé kell felszolgálni egy kisebb tálkában és a fasírtokat bele lehet tunkolni. Ez amolyan beszélgetős kaja, nem kell melléje semmiféle köret csak jó nagy adag fasírt és a dipp.

Comments

Eszter said…
Szia! Kaptál tőlem valamit, gyere nézd meg: haddegyemmeg.blogspot.com

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..