Skip to main content

Citromos muffin (Μάφινς με λεμόνι)

Nem igazán nyári sütemény, de mit csináljak, ha még mindig bőven van a citromfánk terméséből és hihetetlenül frissek, csak úgy egy nylonzacsiban a hűtőben. Azért a sárga színük mélysárga lett és a fagyasztáson kívül, töröm az agyam, hogyan használjam fel őket. Az igazi egy citromos fagyi lenne..de egyelőre ez született, mert ez hamar megy.
Ezt a receptet úgy is el lehet készíteni, hogy egyben kisütni az egészet, de akkor lehet, pár perccel tovább kell sütőben hagyni.

Ebben a kevert süteményben az a fantasztikus, hogy a citromokat egészben kell felhasználni, szőröstül bőröstül:), így sülés alatt az egész házban fantasztikus illatok terjengenek..


Hozzávalók:


250 gr olvasztott vaj vagy margarin
300 gr kristálycukor
4 tojás
2 közepes, tökéletes formára és kinézetre, bio citrom
300 gr "puha" liszt
2 kiskanál sütőpor

A porcukor-glasszéhoz:
4 púpos kanál porcukorhoz lassacskán annyi citromlécseppet adni, hogy vastag krémmé alakuljon kavarás közben. A citromíz kiemeléséhez ajánlatos nagyon pici sót adni hozzá (5 szem vastag só).


Elkészítés:
A citromokat alaposan megmostam, majd több nagyobb darabba vágtam. Ezután a  cukorral együtt alaposan összemixeltem őket. Miközben a mixer dolgozott, egyenként hozzáadtam a  tojásokat és az olvasztott vajat. Miután alaposan összekeveredtek, leállítottam a mixert és a keveréket átettem egy másik mély tálba. Hozzáadtam a sütőporos lisztet és jól összekevertem mindent egy fakanállal. Ennyi volt az előkészítés.


Nekem összesen 14 muffinom lett. A muffinformába mindig teszek muffin-papírt, mert hanem elég nehéz kimosni. Kb. 45 percet sütöttem, addig, amíg a muffin közepébe szúrt kötőtűre:) nem ragadt semmi.
Kihűlés után leöntöttem őket a citrom-glasszéval.
A muffinok tetejét friss citromreszelékkel szórtam meg.




A receptet a tastefull.gr-n találtam.

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..