Skip to main content

Töltött padlizsán

Ma nagyot akartam alkotni és rémesen finom is lett, annak ellenére, hogy a kép nem lett túl jó ami róla készült. Ebből indultam ki:

Ez sajnos nem az én fotóm, hanem a Mamalakis nevű kedvenc szakácsom lapjáról való, INNEN

Az én képem ennél sokkal szánalmasabb, de a kaja, az isteni volt!:)


Leírom a receptet:

Hozzávalók:
6 közepes vinetta (padlizsán)
kb. 750 gr marhahús, 6 darabba vágva
pár cikk fokhagyma
3 közepes hagyma apróra vágva
250-300 gr friss vagy konzerv paradicsomlé
2 kiskanál cukor
kb. 1 kanál ecet
1 borospohár bor
só, bors
apróra vágott petrezselyem
borospohárnyi olívaolaj
kukoricaolaj a sütéshez (én csak olívát használok)

Elkészítés:


1. Szépen meghámozzuk a padlizsánokat, úgy hogy csíkosak legyenek, majd belehelyezzük őket jó sós hideg vízbe, úgy hogy a víz ellepje őket. Én kistányért helyeztem rájuk és arra a főzéshez használt márványdarabomat, hogy ne emelkedjenek fel a víz felszínére. Itt kell egy órát állniuk, de van idejük, mert el kell készíteni a husit.

2. A húsdarabokba egyenként kis darab fokhagymát szúrúnk, majd felvágjuk a hagymát apróra. A felvágott hagyma felét megfuttatjuk olajon, ráhelyezzük a húsdarabokat és gyors tüzön megpirongatjuk:) őket. Ezután sózzuk, borsozzuk, nyakon öntjük a borral, lefedjük és legalább fél órát főzzük. Sztem én 1 és fél órát főztem őket, kipótolva néha a levet alattuk.

3. Mikor majdnem puha a hús, gyorsan kiszedjük a padlizsánokat a vízből, levágjuk a tetejüket és karalábé kaparóval kiszedjük a belsejüket. Belepakoljuk a husidarabokat és a tetejüket bevarrjuk vagy átszúrjuk fogpiszkálóval, akinek türelme van csavarja át őket egyenként fehér cérnával (nekem nem volt). A lényeg, hogy bennük maradjanak a húsdarabok.

4. Olívaolajon átsütjük a megpakolt padlizsánokat, egyenesen belehelyezzük egy közepesen magas fazékba vagy magas lábosba. A hagyma másik felét megfuttatjuk olajon, felöntjük a paradicsomlével, melybe beletesszük a cukrot, ecetet, majd ezzel és a hús levével nyakon öntjük a szépen egymás mellé pakolt padlizsánokat. Visszahelyezzük a tűzre és addig főzzük, amíg a padlizsánok teljesen puhák és a leve az ételnek is mártássá sűrűsödik.

Az eredmény kárpótol a pepecsmunkáért!
A gyereknek kiszedtem a husikat és rízset főztem melléje, a szózból bőven jutott ide is.

Jó étvágyat hozzá!


Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..