Skip to main content

Töltött paradicsom és paprika sütőben

Rettenetesen rég nem írtam egy receptet sem. Nagyon hiányoznak azok az idők, mikor sokat foglalkoztam a főzéssel. Igaz azóta 18 kilóval kevesebb vagyok, de lehet azt úgy is, hogy ne zabálja magát az ember kövérre. Az utóbbi idők gazdasági válsága felébresztette bennem a vágyat egyrészt, másrészt a szükséget, hogy alaposan odafigyeljek a mindennapi betevőre. A szervezésre, megszervezésre, kivitelezésre. És habár az időm kevesebbnek tűnik mint valaha, jólesik a fazék egyedülálló illataiba belefeledkezni:) A napokban töltött zöldségeket készítettem. Jellegzetes nyári görög eledel, egyik nagy kedvencem. Nem igazán könnyű elcsípni a megfelelő állagát, kell egy kis gyakorlat hozzá és a megfelelő fajta rízs. Van aki darált hússal készíti, mi a síma rízsest részesítjük előnyben. Jöjjön a recept:




Hozzávalók:
8 nagy, érett paradicsom
4 nagyhasú paprika
4 kövér, lila padlizsán (elhagyható, több paprikát kell tenni)
rízs (minden zöldségre egy púpozott leveseskanál rízset kell számolni)
2-3 lila hagyma (apróra vágva)
egy marék apróra vágott (dörzsölt ha szárazról van szó) zöldmenta
csipet só
só, bors
olívaolaj
150 gr fetasajt (morzsolva)
3-4 krumpli

Elkészítés:
1. A zöldségeket megmossuk, megtöröljük majd egymás mellé tepsibe helyezzük, úgy, hogy megtapasztaljuk hány zöldség is fér el békésen egymás melett. Ezekután levágjuk a paprikák és paradicsomok tetejét sapkaszerűen a szárral együtt, a padlizsánból pedig az oldalán vágunk ki sapkaszerűen egy darabot. A sapkákat félretesszük, de odafigyelve, hogy tudjuk melyik hova való. Egyenként minden zöldséget kiürítünk, vagyis egy éles késsel óvatosan belül a belsejüket elválasztjuk a héjuktól, majd egy kiskanállal a belet kikaparjuk. A paprikák magját eldobjuk míg a paradicsom meg a padlizsán belsejét összemixeljük. A legjobb ha a paradicsommagokat is kidobjuk, de ha az egész paradicsombelsőt turmixoljuk úgy is nagyon finom.
2. Az apróra vágott hagymát megfuttatjuk egy kevés forró olajon, majd a rízset is picit megkapatjuk a hagymával együtt, majd ezeket hozzáöntjük a felturmixolt zöldségbelekhez (dietásabb ha egyenesen összekavarjuk anélkül hogy olajon bármit is megfuttanánk). Ízesítjük a mentával, oreganóval, sóval, borssal és annyi vizet adunk hozzá ha kell (ha nem voltak elég "levesek" a zöldségek) hogy jó sűrű masszát kapjunk. Ebbe belemorzsoljuk a feta sajtot, de ez is elhagyható, böjtös napokon igazán kedvelt étel Görögországban, akkor meg feta nélkül készítik.
3. Mikor a tölteléket ízesítettük, jól összekavartuk, elkezdjük egyenként megtölteni a zöldségeket, vigyázva hogy mindegyikbe egyformán jusson a töltelékből. A sapkákat ne keverjük össze, egyenként töltsünk és fedjünk be minden zöldséget. Ha marad esetleg pici töltelék és nem fér sehova, nyugodtan lehet a tepsibe önteni a zöldségek mellé.
4. A krumplikat megmossuk, hámozzuk majd vastagabb darabokra vágjuk (egy tojás nagyságú krumplit kettőbe, max. háromba) majd olajozzuk, megsózzuk, borsozzuk, oreganózzuk. A krumplidarabokat beszúrkáljuk a zöldségek mellé és köré, úgy hogy minden szabad helyet elfoglaljanak.
5. Mikor a megtöltött zöldségek fényesen és vidáman mosolyognak vissza ránk a tepsiből, lelocsoljuk őket olívaolajjal úgy hogy mindegyikre, és a krumplikra is kerüljön. Minden zöldség tetejét egyenként még megolajozzuk, megsózzuk és megszórjuk morzsával.
6. 200 fokos sütőben körülbelül egy órát sütjük, addig amíg a sapkák jól megsülnek ropogósra. A paradicsomok sok vizet fognak ereszteni, ezért az elején éppen csak annyi vizet kell a tepsibe tegyünk hogy ne süljenek oda az alapanyagok.
Megj.:
Nagyon finom hogyha a töltelékbe teszünk fenyőmagot vagy akár mazsolát is. Ekkor értelemszerűen nem teszünk a töltelékbe fetát. De lehet a töltelékbe mixelni még egy cukkinit is (ne többet mert megváltoztatja az ízét az ételnek), egy répát, petrezselymet.

Comments

Anonymous said…
Tegnap este találtam meg a receptedet, ma ebédre el is készítettem! Mennyeien finom, könnyű, különleges étel! Azt a "parancsot" kaptam, hogy máskor is főzzek ilyet. -:) Köszönöm szépen!

Kati

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..